pondělí 20. května 2024

Thajští výzkumníci objevili nový druh modrého pavouka

V Thajsku se vědcům podařilo objevit doposud nepopsaný druh tarantule. Pavouk je specifický svým modrofialovým zabarvením, které je v přírodě velmi neobvyklé a vzácné.

95CF620C-1689-4ABE-AE65-7B676D5DC5CB

eletric-blue tarantula
Zdroj: Zookeys

  • eletric-blue tarantula
  • Zdroj: Zookeys

V provincii Pha-Nga v jižním Thajsku nalezl výzkumný tým v čele s Narinem Chomphuphuangem fascinující druh tarantule žijící v dutinách stromů mangrového lesa. Přizpůsobivý pavouk se stal díky svému modrofialovému zabarvení nejvzácnějším druhem tarantule na světe. Jeho fascinující barva nohou, kusadel a krunýře není způsobená modrým pigmentem, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale odrazem lomu světla z jeho chloupků. Intenzita zabarvení je navíc odlišná vzhledem k věku a pohlaví pavouka.

Vědeckému týmu se pro náročné podmínky v terénu povedlo odchytit pro účel dalšího výzkumu pouze dva kusy nově pojmenovaného pavouka Chilobrachys Natanicharum, v překladu elektrizující modrá tarantule. Vědci na sebe mohou být náležitě pyšní. Není to tak dávno, co v obdobném složení badatelů našli v bambusových stoncích neznámý druh sklípkana, který byl pojmenován Taksinus Bambus.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: CNN

Související

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

čivava
Světové dny Fauna

Den čivav

orangutan
Zahraniční Fauna

Malajsie chce darovat orangutany výměnou za palmový olej