pondělí 20. května 2024

Svišť Phil předpověděl brzké jaro, lidé by dnes neměli tančit ani klít

Víc než 130 let předpovídá lesní svišť u městečka Punxsutawney v Pensylvánii, kdy přijde jaro. Je hlavní postavou recesistické slavnosti Den sviště, kterou znají i diváci filmu Na Hromnice o den více. Podle pověstí se dnes také nemá tančit nebo šít.

Punxsutawney_Phil_2018.jpg

Svišť Phil při své předpovědi v Punxsutawney.
Zdroj: Wikipedia

  • Svišť Phil při své předpovědi v Punxsutawney.
  • Zdroj: Wikipedia

Proslulá slavnost Den sviště v Pensylvánii každoročně odpovídá na nejdůležitější otázku dne: Kdy přijde jaro? Odpověď má svišť Phil. Toho po party, která trvá celou noc, vždy na Hromnice za úsvitu vytáhnout pořadatelé akce z nory. Pokud je jasno a Phil spatří svůj stín, bude zima trvat ještě šest týdnů. Tentokrát svůj stín Phil neviděl, a tak je jasné, že jaro je na cestě.


Česká pranostika má místo sviště jezevce: Leze-li jezevec o Hromnicích z díry, za čtyři neděle zpátky zas pílí.

V lidovém křesťanství se Hromnice staly důležitou oslavou přicházejícího jara, podobně jako keltský předkřesťanský svátek Imbolc. Hromnice se také spojují s ochranou před ohněm, bouří a bleskem. Dům měly chránit svíce hromničky, které za bouřky dávali lidé do oken.

Na Hromnice se podle pověstí nesmí klít ani vtipkovat. Kdo pravidlo poruší, přivolá na sebe neštěstí. V některých krajích lidé dokonce věřili, že člověk, který bude v tento den tancovat, bude mít brzy pohřeb. Nesmělo se také pracovat a ženám se zakazovalo šít nebo vyšívat, protože jehla přitahuje blesk a mohla by podpálit stavení.

K Hromnicím se váže asi čtyřicet českých pranostik. Ta nejznámější Na Hromnice o hodinu více říká, že den je o hodinu delší než v době zimního slunovratu

Související

králíček
Ostatní Velikonoce

Jaké jsou pranostiky na Velikonoční pondělí?

zmrtvýchvstání Ježíše
Ostatní Velikonoce

Jaké jsou pranostiky na Boží hod velikonoční?

velikonoční vajíčka
Ostatní Velikonoce

Jaké jsou pranostiky na Bílou sobotu?

Ježíš Kristus
Ostatní Velikonoce

Jaké jsou pranostiky na Velký pátek?