neděle 28. dubna 2024

Šumperk připomene čin Jana Zajíce pomníkem v podobě ohořelé lavičky

Šumperk uctí někdejšího studenta své železniční průmyslovky Jana Zajíce, který se na konci šedesátých let upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

1280px-Zajíc_Jan_pamětní_deska_P6237871

Pamětní deska Jana Zajíce na pražském Václavském náměstí´.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Pamětní deska Jana Zajíce na pražském Václavském náměstí´.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože se nejvíce s odporem proti okupaci Československa spojuje čin Jana Palacha, který se v lednu 1969 upálil na Václavském náměstí v Praze, v Šumperku si nyní připomenou i jeho následovníka Jana Zajíce. 25. února příštího roku, v den 55. výročí jeho činu, se ve městě objeví nový pomník, který bude lidem sloužit i jako lavička. Opěradlo bude z jedné strany ohořelým koncem symbolizovat Zajícův čin, z druhé strany na něm bude římská dvojka jako připomenutí toho, že Zajíc kdysi uposlechl Palachovy výzvy a stal se Pochodní číslo dvě.

Zajíc si pro svůj čin navíc vybral den, kdy si komunistické Československo připomínalo 21. výročí od takzvaného Vítězného února, tedy uchopení komunistů moci. Tehdy odjel do Prahy, v půl druhé odpoledne se v průjezdu domu v horní části Václavského náměstí polil benzinovým čističem a zapálil se. Na rozdíl od Palacha se mu nepodařilo dostat se na náměstí, ztratil orientaci a uhořel na schodech domu.

Pocta města Šumperku, kde Zajíc v době činu studoval železniční průmyslovku, není jedinou svého druhu. Jeho rodné město Vítkov na severní Moravě hned po pádu komunistického režimu rozhodlo o přejmenování náměstí Rudé armády na náměstí Jana Zajíce.

Autor: Jan Skala

Související

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva

Praha,_Břevnov,_Malovanka,_tramvaj_T3
Domácí

Prahu čeká chaos ve veřejné dopravě. Pondělkem začne výluka na 20 linkách

policie
Krimi

GIBS stíhá dvojici opilých policistů. Ve hře je obvinění z ublížení na zdraví