úterý 14. května 2024

Strahovský klášter připomíná Popelku

K Vánocům neodmyslitelně patří Tři oříšky pro Popelku. Legendární snímek s Libuší Šafránkovou nyní připomíná unikátní výstava. Milovníci pohádek ji najdou v nádherných prostorách Strahovského kláštera v Praze.

Tři oříšky pro Popelku

Tři oříšky pro Popelku.
Zdroj: ČT

  • Tři oříšky pro Popelku.
  • Zdroj: ČT

Výstava s názvem Libuše Šafránková – jak ji máme rádi nabízí ohlédnutí za více než třemi desítkami divadelních, filmových a televizních rolí legendární herečky. „Bez ní by už téměř půl století nebyly ty pravé Vánoce nejen u nás, ale ani v Německu nebo v Norsku. Nikdo jiný neuměl při natáčení rozplakat celý filmový štáb. Se svými pověstnými hnědými prstýnky na hlavě si zahrála v pohádce už jako jedenáctiletá holčička. Legendární herečka a vzor několika generací dospívajících dívek, se konečně dočkala první výstavy, věnované jen a pouze její charismatické osobnosti,“ říká vedoucí projektu Petra Dostálová.

Výstava nabídne jedinečnou možnost prozkoumat herecké role a život Libuše Šafránkové prostřednictvím originálních kostýmů, rekvizit, fotografií a vzpomínek přátel a kolegů. Návštěvníci si mohou střevíčkem, červánkovými šaty nebo kostýmem prince připomenout například pohádku Tři oříšky pro Popelku.

K vidění jsou i originální kostýmy ze snímků Třetí princ, Jak utopit dr. Mráčka, Cirkus Humberto nebo Babička. Výstava je v areálu Strahovského kláštera otevřená až do 1. ledna 2023.

Autor: Andrea Jančová

Související

Foto z výstavy Na turné
Hudba Výstava

Do světa hudebních hvězd láká výstava Na turné Národního muzea

352193791_953773215955173_2137645598424676895_n
Domácí

Přerovany pobouřila výstava, která ukazuje mrtvou kočku

image-asset (1).jpeg
Ostatní

Filmový mág Tim Burton v Praze představí loutky, fotky i skici

Klíč svatého Petra
Film a TV Vánoce

Co si pustit na Štědrý den?