pondělí 29. dubna 2024

Přerovany pobouřila výstava, která ukazuje mrtvou kočku

Odporné. To není umění, to patří do kabinetu zoologie. Umění to není, jen ubohost autora. To jsou některé z názorů na sociálních sítích v diskuzích o objektu Margarity Ivy, která ráda používá mrtvá zvířata, třeba mrtvolky myší jako ozdobu vlasů.

352193791_953773215955173_2137645598424676895_n

Margarita Ivy s vystaveným objektem.
Zdroj: facebook.com

  • Margarita Ivy s vystaveným objektem.
  • Zdroj: facebook.com

Ukolébavka, tak se jmenuje dílo, které je k vidění v přerovské Window Gallery. Tu tvoří malý prostor, do něhož je vidět oknem. Obrovskou vlnu nesouhlasu vyvolala výstava, která kolemjdoucím ukazuje mumifikovanou kočku zalitou v epoxidové pryskyřici.

„Mně se to tedy nelíbí vůbec. Ale chápu, že umění může mít různé podoby. Dobře tedy, ale ať mi to někdo nevnucuje na veřejném místě. Když budu chtít něco takového vidět, zajdu si do nějaké galerie, kde už předem budu vědět, jaký styl umění zde bude prezentovaný, například výstava lidských těl a orgánů,“ upozornila obyvatelka Přerova.

Kritici také konstatují, že se nejedná o originální nápad, například proslulý britský umělec Damien Steven Hirst v roce 1991 pobláznil svět výstavou zvířat naložených ve formaldehydu. Lidem také vadí, že galerie je na jedné z hlavních tříd a vystavené objekty tak vidí každý, kdo projde nebo projede kolem.

„Tušil jsem, že výstava bude přijatá rozporuplně, avšak vzbudila v místě nad očekávání velké emoce a vlnu nesouhlasu. Několik lidí mě vyzvalo, abych výstavu ukončil. Dnes jsem se pokusil výstavu a vystavené dílo vysvětlit, stejně jako jsem poukázal na principy svobodné umělecké tvorby. Příspěvek vyvolal opět bouřlivou reakci, převládaly negativní a odmítavé názory,“ přiznává galerista. Ten teď spustil hlasování o tom, zda má být objekt vidět, anebo ho má schovat za roletu.

„Doufám, že kočka bude schovaná za roletou a vznikne tak speciální přerovská verze schrödingerovy kočky, kdy kočka zároveň vystavená je i není,“ komentoval nápad se zakrytím objektu další z Přerovanů.

Schrödingerova kočka

Rakouský fyzik Erwin Schrödinger ve 30. letech upozornil na nedostatky kvantové mechaniky. Představil myšlenkový experiment, v němž umístil živou kočku do neprůhledné a neprodyšně uzavřené krabice. Kromě kočky v ní byla radioaktivní látka, detektor a nádoba s jedovatým plynem. Přesně s 50procentní pravděpodobností se po jedné hodině radioaktivní látka uvolní, to zaznamená detektor, vypustí plyn a kočku zabije. Z hlediska kvantové mechaniky je kočka ve dvou kvantových stavech zároveň. Dokud krabici neotevřeme, nezjistíme stav kočky. Kočka je tak zároveň živá i mrtvá.

Související

93473491_10156881441966813_982982099814318080_n
Ostatní Fauna

Kocour Harry ukradne sousedům všechno, co mu cvrnkne do čumáku

kočka
Světové dny Fauna

Važte si koček

Foto z výstavy Na turné
Hudba Výstava

Do světa hudebních hvězd láká výstava Na turné Národního muzea

pdo6X
Domácí

Rozšíření skládky obyvatele Němčic nad Hanou nezajímá. Referendum je neplatné