pondělí 20. května 2024

StB přežila pád komunismu jen o dva měsíce. Zanikla přesně před 34 lety

Dnes uplynulo přesně 34 let od chvíle, kdy zanikla do té doby všemocná Státní bezpečnost. Její poslední šéf, i když ho soud poslal za mříže, do vězení nikdy nenastoupil.

3-defe279db2051dbcc39f9d2e84b9fe07f75adc63

Poslední šéf StB Alojz Lorenc.
Zdroj: Facebook

  • Poslední šéf StB Alojz Lorenc.
  • Zdroj: Facebook

Obávaná Státní bezpečnost, tedy StB, která byla zejména v poválečných letech komunistickým ekvivalentem nacistického gestapa, nedokázala bez vedoucí úlohy komunistické strany přežít ani tři měsíce. Zanikla 1. února 1990, přesně 75 dní po začátku Sametové revoluce. V té době ji už ale houfně opouštěli zaměstnanci, kterých StB evidovala 13 tisíc a tajní spolupracovníci, kterých podle archivů ministerstva vnitra bylo až 75 tisíc.

O rok později se československá společnost se Státní bezpečnostní začala vypořádávat. Vláda totiž přijala lustrační zákony, které členům StB, vysokým komunistickým funkcionářům či členům Lidových milicí, zakazovaly práci ve vysokých státních funkcích, u soudu či ve veřejnoprávních médiích. Když pak soud v říjnu 1992 poslal na čtyři roky do vězení posledního šéfa StB Alojze Lorence, vypadalo to na důkladnou odplatu. Jenže lustrační zákony se všelijak překračovaly a fixlovaly a Lorenc do věznice nikdy nenastoupil, nakonec se stal ředitelem investičních rizik u britské firmy Penta.

Tresty za činnost v StB začaly padat až mnohem později a dostaly je jen řadové členové. Naposledy v září 2021 soud uznal vinným čtyři někdejší členy ze šikany disidentů při akci Asanace, která vysidlovala z Československa takzvané podvratné živly.

Autor: Jan Skala

Související

Nelson_Mandela,_2000_(2)
Zahraniční

Válka barev skončila před 30 lety. Do čela JAR nastoupil Nelson Mandela

pohraničníci
Domácí

Devadesátiletý plukovník půjde k soudu. Kvůli dávným střelbám na hranicích

JB84b986_Chalupari24
Film a TV

Dělník, vězeň, revolucionář, herec. Josef Větrovec proslul mnoha rolemi

Fidel_Castro_1972_(SOA_Prague)
Zahraniční Výročí

Před 65 lety nastal pro Kubu rok nula. Moci se totiž chopil Fidel Castro