sobota 27. dubna 2024

Dělník, vězeň, revolucionář, herec. Josef Větrovec proslul mnoha rolemi

Josef Větrovec začínal jako dělník v plzeňské Škodovce, za války byl zavřený v koncentráku a po ní se účastnil únorových dnů komunistické revoluce. Nejvíce však proslul jako výborný herec. Dnes by mu bylo 102 let.

JB84b986_Chalupari24

Josef Větrovec (na snímku vlevo s Josefem Vinklářem) na vrcholu své slávy.
Zdroj: Youtube

  • Josef Větrovec (na snímku vlevo s Josefem Vinklářem) na vrcholu své slávy.
  • Zdroj: Youtube

Dodnes se diváci s Josefem Větrovcem ve filmu i v televizní tvorbě. Svého času se jednalo o velmi obsazovaného herce a bylo by nespravedlivé tvrdit, že mu k tomu pomohla pouze politická angažovanost. Plzeňský rodák Větrovec, který se v západočeské metropoli narodil 5. března 1922, tedy přesně před 102 lety, byl sice celý život zapáleným komunistou, ale také charismatickým a nezaměnitelným hercem. Jeho role předsedy JZD v dodnes reprízovaném seriálu Chalupáři, náčelník pražské kriminálky Pavlásek z 30 případů majora Zemana nebo četník Ulč z televizní minisérie Byl jednou jeden dům jsou sice nejznámější, ale zdaleka ne jedinou ukázkou jeho hereckého umění.

„Pan Větrovec byl profesionál každým coulem, přišel o půl hodiny dřív, roli nastudovanou, plně soustředěný, hlasově přesně trefil barvu hlasu postavy na plátně, tudíž práce s ním byla požitkem. Prostě Pan Herec,“ řekl o něm před časem režisér Zdeněk Troška. Větrovec proto dostával i řadu příležitostí v divadle, kdy byl dokonce dlouholetým ředitelem Divadla E. F. Buriana, nebo v dabingu. Nezapomenutelná je jeho práce na filmech s francouzským hercem Jeanem Gabinem.

Po Sametové revoluci ale Větrovec z filmu i televizní obrazovky zmizel, protože mu byla vyčítaná zejména účast na zásahu proti dělníkům z plzeňské Škodovky, kteří v roce 1953 protestovali proti měnové reformě. Vadila i jeho stranická příslušnost, protože aktivním komunistou byl už do roku 1945. Poslední roli mu dal Zdeněk Troška v roce 1994 v pohádce Princezna ze mlejna. Větrovec zemřel o osm let později ve věku 79 let.

Autor: Jan Skala

Související

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy

db9e57c13c119191380f00c91d08589c
Film a TV

Potrhlá psycholožka Kudláková nebo teta Kateřina. Jana Synková slaví osmdesátku