středa 1. května 2024

Státní podpora cestovního ruchu dotovala i nehospodárné projekty, uvádí NKÚ

NKÚ kritizuje Ministerstvo pro místní rozvoj za neefektivní čerpání dotací na cestovní ruch.

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad
Zdroj: Nejvyšší kontrolní úřad

  • Nejvyšší kontrolní úřad
  • Zdroj: Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) upozornil na problémy v čerpání dotací z Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech 2016 - 2023 (NPPCRR) Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR). Cílem dotací mělo být zvýšení potenciálu a konkurenceschopnosti regionů, zlepšení kvality služeb a usnadnění pohybu návštěvníků. Avšak podle NKÚ není možné ověřit, zda tyto cíle byly dosaženy.

Od roku 2016 do července 2023 bylo na podporu 375 projektů vyplaceno více než 431 milionů korun. Avšak chyby v systému umožnily podporu i neúčelných a nehospodárných projektů. MMR uznává některé nedostatky a slibuje zlepšení systému. Příjemci dotací mají povinnost předložit dokumentaci k závěrečnému vyhodnocení projektu, ale MMR ve většině případů tuto dokumentaci nezkoumal ani tři roky po skončení projektu. Toto opomenutí považuje NKÚ za vážné selhání vnitřního kontrolního systému MMR.

Ministerstvo uznává některé nedostatky a deklaruje, že pracuje na zlepšení systému. Plánuje vyhlásit nové programy do konce roku. Příkladem neúčelné podpory byl například projekt říční sauny na břehu Svratky, který byl využíván i jako kavárna, čímž byly porušeny zásady dotačního programu. Ministerstvo zdůrazňuje, že sleduje širokou škálu parametrů, které posuzují materiální i nemateriální výstupy projektů. NKÚ vyjadřuje obavy, že nejasné cíle a nedostatečná kontrola mohou vést k neúčelnému využití prostředků.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0842836088
Domácí

Miliardové dotace Národní sportovní agentury byly netransportní a bez kontroly

Ivan Bartoš na na Stavebním veletrhu v Brně.
Domácí Digitalizace

Bartoš představil nové systémy pro stavební řízení

Saaz-Ring2
Domácí

Žatec dostal další ocenění. Je historickým městem loňského roku

klávesnice
Domácí

Na kybernetickou bezpečnost veřejné správy půjdou stovky milionů