středa 22. května 2024

Stála po Havlově boku v nejtěžších časech. První dáma by slavila 90

Bývalá první dáma by se dnes dožila devadesáti let.

Olga Havlová

Olga Havlová
Zdroj: Profimedia

  • Olga Havlová
  • Zdroj: Profimedia

Výjimečná žena a první manželka Václava Havla stála u zrodu sametové revoluce. Byla milovaná a obdivovaná pro svou odvahu, pokoru a oddanost. Olga Havlová rozená Šplíchalová se narodila přesně před 90 lety v Praze na Žižkově v roce 1933. S Václavem Havlem byla sezdaná od roku 1964 do své smrti v roce 1996. Poprvé se s prvním českým prezidentem setkala již v roce 1951, tehdy byli oba ještě studenti.

Jejich manželství bylo opředeno politickým bojem s režimem, kulturou a také odloučením. Havel byl několikrát zatčen a odsouzen k pobytu za mřížemi. Celkem si během svých pěti trestů odseděl pět let. Během normalizace, když Václav Havel čelil pronásledování ze strany komunistického režimu, stála pevně po jeho boku.

Byla aktivistkou a ochránkyní lidských práv. V roce 1978 se stala členkou zakládající skupiny Charty 77, což byla platforma pro občanskou iniciativu, která hájila svobodu slova a občanská práva v tehdejším Československu. Její angažovanost v této organizaci byla klíčová pro úspěch Charty a udržování kontaktů mezi disidenty a zahraničím.

Po sametové revoluci v roce 1989 se stala první dámou Československa a později České republiky, když se její manžel stal prezidentem. V této roli se nevyhýbala kontaktu s lidmi a zajímala se o jejich problémy. V nedožitých 63 letech podlehla rakovině.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0872938963
Ostatní Osobnosti

Zemřela držitelka Nobelovy ceny za literaturu Alice Munro. Bylo jí 92 let

eduard_petiska_onehotbook_800x
Ostatní literatura

Eduard Petiška by se dožil stovky. Jeho knihy jsou dodnes povinnou četbou

George Lucas v dokumentární sérii If These Walls Could Sing
Film a TV Osobnosti

Otec Star Wars slaví osmdesátiny

Audrey Hepburn ve filmu Sabrina (1954)
Film a TV Osobnosti

Krásnější než Monroe. Před 95 lety se narodila Audrey Hepburn