pátek 10. května 2024

Spisovatelé včetně autora Hry o trůny žalují strůjce umělé inteligence

George R.R. Martin a další slavní spisovatelé žalují společnost OpenAI kvůli chatbotovi ChatGPT.

profimedia-0674409976

Autor Hry o trůny George R.R. Martin
Zdroj: Profimedia

  • Autor Hry o trůny George R.R. Martin
  • Zdroj: Profimedia

Společnost OpenAI stojící za revolučním chatbotem ChatGPT, který se stal synonymem umělé inteligence, má na krku žalobu. Přední spisovatelé v čele s autorem Hry o trůny Georgem R.R. Martinem, Johnem Grishamem či Elin Hilderbrand tvrdí, že OpenAI použila jejich knihy ve svých „velkých jazykových modelech“ a údajně tak porušila jejich autorská práva a zapojila se do „systémové krádeže na masovou úrovni“.

Žaloba byla podána v úterý v New Yorku jménem největší americké organizace spisovatelů Authors Guild a 17 významných spisovatelů. „ChatGPT a velké jazykové modely LLM vážně ohrožují živobytí spisovatelů. Jejich díla byla 'trénována' bez souhlasu autorů,“ tvrdí žaloba. Dále se v ní uvádí: „ChatGPT se používá k vytváření e-knih nízké kvality, které napodobují autory a vytlačují knihy psané lidmi.

Tato žaloba je nejnovější právním výzvou, které čelí OpenAI kvůli datům, která shromažďuje a používá k vytváření algoritmů, na kterých je založeno ChatGPT, umělá inteligence, která dokáže odpovídat na otázky a psát texty sofistikovaným jazykem, který napodobuje lidské vyjádření. Pro vytváření těchto umělých inteligencí se společnosti jako OpenAI spoléhají na velké jazykové modely, nazývané LLM, kterým jsou předkládány obrovské množství textů a dat.

Podle žaloby použil programátor jménem Liam Swayne ChatGPT k napsání pokračování bestsellerové série George R.R. Martina Hra o trůny, která byla adaptována do populárního televizního seriálu HBO. Martin dosud nedopsal poslední dvě knihy ze série. Swayne použil ChatGPT k vytvoření vlastních verzí těchto knih, které zveřejnil online. „ChatGPT na výzvu programátora přesně vygeneroval shrnutí několika děl Martina, včetně shrnutí románů Hra o trůny, Střet králů a Bouře mečů, prvních tří knih ze série Hra o trůny,“ uvádí žaloba a dodává, že ChatGPT také vytvořil prequely a alternativní verze Martinových knih. „ChatGPT by nemohlo vygenerovat výsledky popsané výše, pokud by na nich nebyla trénována,“ tvrdí žaloba.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CBS News, Deadline

Související

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

homeless-1416564_1280
Zahraniční

Roli Velkého bratra přebírá AI. Bude hlídat bezdomovce i špatné parkování

Vratislav_Mynář_Praha_2013
Domácí

Policie navrhla obžalovat Mynáře. Viní jej z čachrů s evropskými dotacemi