pátek 17. května 2024

Sněmovna se hádá o úsporách a důchodech. Babiš řečnil o okrádání lidí

V poslanecké sněmovně to zase vře. Vládu čeká další bitva, tentokrát o úsporný balíček a míru valorizace důchodů.

Andrej Babiš

Andrej Babiš.
Zdroj: Facebook Andrej Babiš

  • Andrej Babiš.
  • Zdroj: Facebook Andrej Babiš

Tři a půl hodiny trvalo poslanecké sněmovně, než schválila plán dnešní schůze, během kterého by chtěla odsouhlasit vládní konsolidační balíček, díky kterému by si státní rozpočet na své plusové konto připsal v příštím roce skoro sto miliard korun. Přestože opoziční politici před zahájením schůze tvrdili, že dnešní projednávání nebudou brzdit obstrukcemi, zejména předseda nejsilnější opoziční strany Ano Andrej Babiš vystoupil s dlouhým projevem. „Vy jenom přemýšlíte, jak ty lidi okrást,“ řekl Babiš směrem ke koaličním poslancům.

Jeho stranická kolegyně Alena Schillerová zase poznamenala, že vládní balíček nenabízí žádnou důchodovou reformu. „Jsou to jen parametrické změny,“ tvrdí Schillerová. Koalice totiž navrhuje, že do předčasné penze může odejít jen ten, kdo pracoval a platil odvody 40 let a má tři roky před začátkem normální starobní penze.

„Fialova vláda připravuje okradení důchodců,“ řekl dnes ve sněmovně i předseda druhé opoziční strany SPD Tomio Okamura a narážel na nižší tempo valorizací důchodů, které je rovněž v balíčku zakotvené. Návrh vlády však podle slov ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky počítá s úpravou nynějších pravidel mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem.

Počítá se, že se dnešní sněmovní schůze protáhne do pozdních večerních hodin. Jak uvedl poslanec za ODS Marek Benda, nic nebrání ani nočnímu jednání.

Autor: Jan Skala

Související

53236191094_67b82dc087_b
Domácí

Pavel vyzval k míru na Ukrajině. Zvolil babišovskou rétoriku

107828252_305478687164513_2232830895516045460_n
Domácí

Kolem Novotného se stahuje síť. Kritika už zní i z jeho domovské ODS

GNDDsXKXEAADqOT
Domácí

Oslavy konce války vzali politici po svém. Fico káral EU, Pavel s Fialou Rusko

Premiér Petr Fiala na zahájení stavby D35 z Vysokého Mýta do Homole
Domácí

Začala stavba D35 z Vysokého Mýta do Homole