pondělí 20. května 2024

Síkela hledá nové obchodní příležitosti v Chile a Uruguayi

Ministr průmyslu a obchodu s českými podnikateli navštíví Chile a Uruguayi z důvodu nových obchodních příležitostí v energetice a IT.

profimedia-0854173180

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
Zdroj: Profimedia

  • Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
  • Zdroj: Profimedia

Do Jižní Ameriky vyrazila o víkendu delegace ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely spolu s českými podnikateli. V Latinské Americe navštíví Chile a Uruguay. Jde o první návštěvu ministra průmyslu v Jižní Americe od koronavirové pandemie.

Chile a Uruguay jsou důležitými exportními partnery pro Českou republiku v Latinské Americe. Cílem je usnadnit vstup českých firem na tyto trhy. „Velký potenciál vidím především v oblasti informačních technologií a digitalizaci, energetice a udržitelných technologiích. Jednat budu s klíčovými představiteli obou zemí jak o podpoře stávajících projektů, tak o vyhledávání nových příležitostí pro naše firmy,“ uvádí Síkela.

S Chile má Evropská unie dokonce uzavřenou dohodu o volném obchodu, v jejímž rámci se uskutečňuje více než 98 procent veškeré obchodní výměny bezcelně. Pro naše firmy představuje tato mise skvělou příležitost, jak proniknout na nové trhy,“ říká Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Ministr se zaměří na spolupráci v oblasti satelitních technologií a fotovoltaiky. České firmy vyjádřily zájem o chilský satelitní program a jsou zapojeny do projektů jako fotovoltaická elektrárna Leyda, postavená českou firmou Solek.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0873734634
Zahraniční

Masivní záplavy trýzní Brazílii. O život přišlo 149 lidí

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

433883666_10224438762063188_3680050725519903320_n
Domácí

Fraška gigafactory: Vstupenky nebudou, zbytečná infolinka a mizející komentáře

Krevsající ploštice, jež šíří Chagasovu chorobu.
Světové dny Zdraví

Den Chagasovy choroby