pondělí 20. května 2024

Severozápad Číny zasáhlo zemětřesení. Úřady evidují přes sto mrtvých

Záchranáři, hasiči, policie i armáda míří k hranicích s Mongolskem zachránit, co se ještě dá. Severozápad Číny totiž zasáhlo silné zemětřesení.

GBsUZBZbsAAxolc

Záchranáři a hasiči hledají v troskách přeživší lidi.
Zdroj: X

  • Záchranáři a hasiči hledají v troskách přeživší lidi.
  • Zdroj: X

Zemětřesení o síle 6,2 stupně Richterovy škály zasáhlo v noci na dnešek severozápad Číny, konkrétně provincie Kan-su a Čching-chaj. Podle čínské agentury Nová Čína, kterou cituje řada zahraničních médií, je na místě minimálně 118 mrtvých a další stovky lidí jsou zraněné. Úřady zatím nemají k dispozici údaje o pohřešovaných, takže se počítá s tím, že počty mrtvých ještě vzrostou. Na místě v současné době operuje řada záchranných a hasičských sborů z širokého okolí. Do prací se zapojila armáda i policie. Záchranné práce podle Nové Číny komplikuje počasí, v oblasti už několik dnů trvají mrazy a teplota klesá k -deseti stupňům Celsia pod nulou.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo zhruba deset kilometrů pod zemským povrchem v provincii Kan-su, která leží na čínsko-mongolské hranici. Otřesy byly cítit i v místech vzdálených sto kilometrů.

Otřesy půdy v zasažené oblasti nejsou ničím výjimečným. Nejsilněji se zemětřesení se čching-chajsko-tibetské náhorní plošině projevilo před patnácti lety. Tehdy dosáhlo síly 8 stupňů Richterovy stupnice a zabilo přes 70 tisíc lidí.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0814658834
Zahraniční

Posílíme vztahy i světovou spravedlnost, shodli se Putin a Si Ťin-pching

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvýšil cla na čínské výrobky. Elektromobily budou mít stoprocentní clo

Joe Biden
Zahraniční Elektromobily

Biden zvyší cla na čínské elektromobily

profimedia-0871947450
Zahraniční

Putin zahájí páté funkční období cestou do Pekingu