pondělí 29. dubna 2024

Sankce proti Rusku nejsou příliš efektivní, ukazuje studie

Sankce, které západní státy uvalily na Rusko po vypuknutí války na Ukrajině, nejsou účinné. Poslední studie společnosti Amundi, jednoho z předních evropských správců aktiv, ukazuje na zjevně nedostatečnou efektivitu.

rubl

Ilustrační foto
Zdroj: Pixabay.com

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay.com

Situace je podle Amundi alarmující. Předpokládá se totiž, že ruská ekonomika v příštím roce poroste zhruba třikrát rychleji než celá eurozóna. Odhaduje se, že hrubý domácí produkt ruské ekonomiky se má v roce 2024 zvýšit o 1,5 procenta a v roce 2025 dokonce ještě výrazněji, a to o 2 procenta. Naproti tomu eurozóna v příštím roce očekává růst pouze o půl procenta a o rok později pak o 1,2 procenta.

Uložené sankce nemají velký dopad ani na ruský obchod s fosilními palivy, zejména pokud jde o zemní plyn a ropu, které často našly cestu z ruské ekonomiky do zahraničí. Na sankcích dokonce vydělaly zejména Čína, Indie, Rusko, Brazílie a Jihoafrická republika.

Tento trend platí i pro Turecko a Kazachstán, další státy s blízkými vazbami na Rusko. Rusko částečně přesměrovalo export původně určený západním zemím do těchto regionů.

Autor: Jiří Lacina

Související

a-ukrainian-soldier-stands-guard-in-a-bunker-as-part-f2a17d-1024
Zahraniční

Situace není dobrá, přiznávají Ukrajinci a spoléhají na mírovou konferenci

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě

Joe_Biden_(48651174447)
Zahraniční

Biden podepsal. Ukrajina může očekávat pomoc už v následujících hodinách

profimedia-0769391619
Zahraniční

Finsko staví plot na hranici s Ruskem. Je to náš nepřítel, tvrdí Helsinky