úterý 7. května 2024

Roztržka pokračuje. Podle lotyšského prezidenta maskuje Putin zvěrstva

Prezidenti Lotyšska a Ruska si v posledních dnech vyměnili nevybíravé komentáře. Moskvě vadí údajná diskriminace obyvatel ruského původu.

49578952213_95495d3fb8_b

Lotyšský prezident Edgars Rinkevičs.
Zdroj: Flickr

  • Lotyšský prezident Edgars Rinkevičs.
  • Zdroj: Flickr

Mezi Ruskem a Lotyšskem nepanují dobré vztahy už od rozdělení Sovětského svazu, kdy se Lotyšsko rozhodlo pro samostatnost a přiklonilo se k modelu západní demokracie. Teď se obě země dostávají do politické přestřelky svých lídrů. Ruský prezident Vladimir Putin totiž do Rigy vyslal vzkaz, že ví o špatném zacházení s Rusy na lotyšském území s tím, že jestli se to nezmění, mohlo by to mít pro Lotyšsko neblahé následky.

Podobné výtky, ač v mnohem širší míře Putin před lety vzkazoval i do Kyjeva, a proto Ukrajina hraje v odpovědi lotyšského prezidenta Edgarse Rinkevičse velkou roli. Do Kremlu hlava Lotyšska vzkázala, že Putinův výrok bere jako zastrašování, kterým chce ruský prezident odvrátit pozornost od zvěrstev, jež ruská armáda páchá na Ukrajině.

Problémem v Lotyšsku je fakt, že z 1,8 milionu obyvatel má čtvrtina ruský původ. V souvislosti s invazí na Ukrajinu pro ně Riga zavedla povinné jazykové testy, což Putin bere jako diskriminaci, protože lotyšský parlament nastínil možnost vyhoštění šesti tisíc obyvatel, kteří nesplňují podmínky úřadů. Další kapkou do moře špatných vztahů obou zemí byl nedávný zákaz vjezdu vozidel s ruskou registrační značkou na lotyšské území.

Autor: Jan Skala

Související

cukr
Ekonomika

Rusko zakázalo vývoz cukru

GMUj4YLWAAAwnDd
Zahraniční

Lipavský na Putinovu inauguraci zástupce nepošle. Jiní evropští politici přijedou

Bednářová
Krimi

Bednářová může dál učit. Soud jí definitivně zprostil obžaloby

11462517264_a8d2ebb9b3_b
Zahraniční

Palestinské vlajky vlát nebudou, duhové nevadí. V úterý začíná Eurovize