pátek 3. května 2024

Roste zájem cizinců o studium v Česku. Nejčastěji jde o Slováky a Rusy

Výzkum ukazuje, že cizinci čím dál více stojí o vysokoškolské vzdělání v Česku. Z cizinců dominují Slováci, Rusy a Ukrajinci.

mladí

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Helena Lopes

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Helena Lopes

Dům zahraniční spolupráce (DZS) prostřednictvím programu Study in Czechia již dvacet let sleduje působení zahraničních studentů v Česku. Nejnovější výzkum se zaměřil na motivace zahraničních studentů při výběru Česka jako studijní destinace a jejich vnímání studia. Hlavním cílem bylo zhodnotit podporu, kvalitu vysokoškolských programů a životní podmínky pro zahraniční studenty.

Od roku 2002 stoupají počty zahraničních studentů na českých vysokých školách. Aktuálně u nás studuje téměř 55,5 tisíc vysokoškoláků ze zahraničí. Na celkovém počtu žáků vysokých škol u nás mají 18procentní podíl. Nejvíce zahraničních studentů pochází ze Slovenska, Ruska a Ukrajiny, ale zaznamenává se i zvýšený zájem ze zemí jako Indie, Turecko nebo Bangladéš.

Kvalita vzdělání je hlavním důvodem pro volbu studia v Česku, jak potvrzuje 90 procent dotazovaných zahraničních studentů. Téměř všichni považují svůj studijní program za kvalitní a 8 z 10 studentů oceňuje vysokou úroveň učitelů. Zahraniční studenti také hodnotí kulturní a jazykovou blízkost země a kvalitu života, kterou Česko nabízí, jako další pozitivní faktory při volbě studia.

I přes pozitivní zkušenosti jsou však některé aspekty studia a pobytu v Česku výzvou. Zejména vízový proces je vnímán jako složitý a časově náročný, což ztěžuje přípravu na studium. Přesto většina studentů oceňuje jasný a informativní přístup pracovníků na školách a hodnotí životní podmínky pozitivně.

Autor: Šimon Mitro

Související

Papež František
Zahraniční

Popularita papeže Františka klesá

Demonstrace za reformu zbraní v USA v souvislosti se střelbami na školách.
Zahraniční

Každý čtvrtý učitel v USA loni zažil uzavření školy kvůli střelbě

učitel
Domácí Školství

Ministerstvo školství schválilo nová pravidla pro přípravu učitelů

012
Domácí

Ochranu dostalo 600 tisíc uprchlíků. Je to víc, než zvládneme, myslí si většina lidí