neděle 19. května 2024

Rizikových eshopů přibývá. Při nákupu by zákazníci měli být obezřetní

Česká obchodní inspekce varuje před nástrahami nekalých eshopů před Vánoci.

online nakupování

Ilustrační foto.
Zdroj: PickPik

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PickPik

Před rizikovými eshopy varuje Česká obchodní inspekce (ČOI). Podezřelých eshopů stále přibývá a spotřebitelé by měli výt obzvlášť před Vánoci velmi obezřetní. ČOI v poslední době identifikuje stovky rizikových online obchodů.

Podle ČOI je klíčové, aby spotřebitelé přesně věděli, s kým uzavírají obchodní dohodu, a měli informace o firmě, se kterou obchodují. Rizikové eshopy často nedodržují standardy, a mohou obsahovat chyby ve smluvních podmínkách a neúplné kontaktní údaje.

Nejčastějšími problémy jsou reklamace a dodání špatného zboží. Při reklamaci nebo problémech s dodáním může spotřebitel využít službu „Vaše stížnosti“ poskytovanou například časopisem dTest. Odborníci se snaží vyřešit konflikty mezi spotřebiteli a obchodníky.

ČOI provedla ve třetím čtvrtletí 200 kontrol internetových obchodů. Ve 175 případech došlo k porušení obecně závazných právních předpisů týkajících se ochrany spotřebitele. „Kontroly budou nadále zacíleny přednostně na ty internetové obchody, které na základě našich zkušeností porušovaly právní předpisy v dozorové pravomoci ČOI, a na prodejce s možným problémovým sortimentem,“ uvedl ředitel ČOI Jan Štěpánek.

Autor: Šimon Mitro

Související

Od_kotva_2014
Ekonomika

Kotva začíná zvát na nákupy. Kdy však otevře, jasné zatím není

GH-f6w_WsAAvguo
Zahraniční

Frankfurt nebo Teherán? Německé město vítá islámský ramadán stejně jako Vánoce

samoobslužná pokladna
Domácí Nakupování

Samoobslužné pokladny využívají nejvíce mladí. Češi by ocenili slevu za práci navíc

profimedia-0831417295
Domácí Vánoce

Prohřešků při prodeji kaprů ubývá. Většina stánků byla loni v pořádku