sobota 4. května 2024

Západ Čech i horské oblasti zasypal sníh. Výrazné oteplení je však už nadohled

Sněhová nadílka, která zasypala zejména západ republiky, zaskočila jak meteorology, tak řidiče. Sněží i na horách, Krkonoše hlásí čtvrt metrů nového sněhu.

04765f95-9c5f-48f1-ac2c-756e9e66313f

Dnešní obrázek není pro konec dubna zrovna charakteristický.
Zdroj: Jan Skala

  • Dnešní obrázek není pro konec dubna zrovna charakteristický.
  • Zdroj: Jan Skala

S tak vydatným sněžením meterologové nepočítali. Západ Čech, zejména Karlavarský kraj a části Plzeňského zasypala v neděli ráno mohutná sněhová nadílka, kdy se hodinové úhrny pohybují kolem tří centimetrů. Sníh může způsobovat problémy i v dopravě, protože řada řidičů už má své vozy přezuté na letní pneumatiky. Meteorologové upozorňují že vrstvy těžkého a mokrého sněhu mohou dokonce lámat větve stromů. Přerušena byla v Karlovarském kraji i železniční doprava.

Výstraha pro Karlovarský kraj dnes dopoledne končí, ovšem v platnosti zůstává varování pro sever Moravy. Zejména pro oblasti Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov a Třinec.

Dnešní sněžení je jeden z posledních záchvěvů letošní zimy. Ta bude nad Českou republikou panovat ještě do středy, s tím, že během čtvrtka se charakter počasí začne měnit. O příštím víkendu by měly teploty atakovat dvacítku a s posledními dubnovými dny by mělo být ještě tepleji.

Autor: Jan Skala

Související

Bez názvu
Zahraniční

Dubaj se uzavřela světu. Oblast znovu sužují vydatné deště

44635876005_98bfec0277_b
Domácí

Padaly rekordy, úřadoval i silný vítr. Česko však čeká další změna počasí

jaro -ilustrační foto
Domácí

První květnový víkend místy ochladí vítr a bouřky

profimedia-0864890199
Zahraniční

Extrémní vedra ničí Filipíny. Vláda nařídila distanční výuku