čtvrtek 16. května 2024

Protiletadlové izraelské střely získá česká armáda

Česká vláda oznámila nákup protiletadlových střel z Izraele a další pomoc Ukrajině.

Izraelské střely Derby Long Range

Izraelské střely Derby Long Range
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Izraelské střely Derby Long Range
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Podle Ministerstva obrany by česká armáda měla získat 48 protiletadlových izraelských střel I-Derby Long Range za 2,8 miliardy korun bez DPH do konce roku 2027. Tyto střely umožňují ničit bezpilotní letouny, vrtulníky či řízené střely s dosahem 80 kilometrů ve výšce 20 kilometrů. Střely budou součástí systému protivzdušné obrany SPYDER, na nějž byla uzavřena smlouva s Izraelem v říjnu 2021 a dodávky mají být dokončeny do roku 2026.

České firmy, konkrétně RETIA a Vojenský technický ústav, se budou podílet na výrobě kontejnerů střel, logistické podpoře a integraci informačních systémů. Dodavatel se zavázal investovat alespoň 14 milionů amerických dolarů do české ekonomiky. Smlouva zahrnuje také opci na další nákupy střel až do výše 12,6 miliardy korun bez DPH.

Ministři schválili i další finanční pomoc pro Ukrajinu a to ve výši 15,7 milionu korun, která bude využita na péči o zdraví a životní podmínky, léčbu dětí a psychicky nemocných. Tato pomoc také zahrnuje investice do technického vybavení ukrajinské kriminální policie a zlepšení povědomí obyvatel o rizicích spojených s nevybuchlými minami. Cílem těchto projektů je stabilizovat situaci v oblastech Ukrajiny, kde již neprobíhají boje, a zlepšit životní podmínky místních obyvatel.

Autor: Šimon Mitro

Související

Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna
Zahraniční

Zabavený ruský majetek využije Estonsko na obnovu Ukrajiny

7026048141_6a4edd78c0_b
Zahraniční

Bude mít Nizozemsko konečně novou vládu? Wilders oznámil dohodu

SLO Liberec
Domácí

Ministerstvo obrany rozprodává majetek. K mání je srub i řopík

Recep_Tayyip_Erdogan_(2020-03-05)_02
Zahraniční

Pro Žida nejtěžší urážka. Erdogan řekl, že Netanjahu je horší než Hitler