Prosinec v kinech: Sváteční náladu zajistí Láska nebeská a pohádkový Wonka

Prosinec není po stránce kinopremiér kdovíjak nabitý, ale pár výrazných filmů se v přehledu premiér najde.

Timothée Chalamet

Timothée Chalamet jako Willy Wonka
Zdroj: Warner Bros.

  • Timothée Chalamet jako Willy Wonka
  • Zdroj: Warner Bros.

Poslední měsíc roku žádnou velkou premiéru z ranku druhého Avatara či Spider-Mana nenabízí. Fanoušci komiksových bockbusterů se mohou těšit pouze na dvojku Aquamana, jež je posledním filmem z filmového světa DCEU. Od roku 2025 přijde restart komiksových filmů od DC, kde se představí nová verze Supermana či Batmana, které již nebudou hrát Henry Cavill a Ben Affleck.

Ve snímku Aquaman a ztracené království je na základě trailerů značně upozaděna postava Amber Heard, jež měla stěžejní roli v prvním filmu. Namísto ní se většího prostoru dočká napravený záporák z prvního filmu v podání Patricka Wilsona. Oficiální synopse snímku zní: „Arthur (Jason Momoa) musí požádat o pomoc svého nevlastního bratra Orma (Patrick Wilson), aby ochránil Atlantidu před Black Mantou (Yahya Abdul-Mateen II), který ve své posedlé snaze pomstít smrt svého otce vypustil ničivou zbraň.“ Premiéra je stanovena na 21. prosince.

Velkolepou podívanou by měla nabídnout také Godzilla Minus One. Velkofilm s ryze japonským obsazením se pyšní nadšenými recenzemi kritiků, server Rotten Tomatoes hlásí po prvních recenzích průměrné hodnocení 8,2 z 10. Bohužel snímek jde v Česku je do několika kin, zatím jsou hlášeny jen vybrané pražské kinosály a také Cinema City v Ostravě či Plzni. Premiéra v hrstce kin se uskuteční 1. prosince.

O týden později, 7. prosince, vstoupí do kin poslední film oceňovaného režiséra Juraje Jakubiska. Slovenský režisér zemřel letos v únoru, ale před svou smrtí stačil natočit pokračování své pohádky Perinabba z roku 1985. Premiéra pohádky Perinbaba a dva světy byla několikrát odsunuta. Natáčení započalo v roce 2017 a první premiéra byla ohlášena na rok 2019.

Příběh se točí kolem Lukáše, syna Alžběty a Jakuba z prvního dílu. „Lukáš se rozhodne vydat do světa na zkušenou. Touží najít pravou lásku a své vlastní štěstí. Od počátku jeho putování mu tu a tam pomůže najít správnou cestu hodná Perinbaba, zatímco smrtka Zubatá se mu snaží škodit a klade mu do cesty nebezpečné nástrahy,“ zní nástin příběhu.

V rámci projektu Tady Vary, který zaštituje Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, se diváci ve 43 kinech po celé republice dočkají novodobé vánoční klasiky, romantické komedie Láska nebeská. Film jde do vybraných kin pouze ve středu 13. prosince. Snímek letos slaví 20 let od premiéry, což bylo zřejmě také jedním z důvodů, proč byl zahrnut do filmové přehlídky Tady Vary.

O den později, 14. prosince, do kin vletí Wonka, jež obeznámí diváky s tím, jak ke své továrně na čokoládu přišel tajuplný Willy Wonka, jehož ve filmových adaptacích knihy Karlík a továrna na čokoládu od Roalda Dahla ztvárnil Gene Wilder a Johnny Depp. Nyní si omlazenou verzi Wonky zahrál Timothée Chalamet. O režii se postaral autor filmů s medvídkem Paddingtonem Paul King.

Posledním prosincovým tipem, který potěší zejména rodiny s dětmi, je animák Ptáci stěhováci od studia Illumination Entertainment, které stojí za tituly Já, padouch, Mimoni či letošním Super Mariem. Snímek vypráví o kachní rodince, která se rozhodne migrovat ze svého domova, poklidného rybníku. Při letu však nedojdou ráje, ale ocitnou se ve víru velkoměsta, ze kterého se s pomocí městských opeřenců budou snažit dostat pryč. Upoutávky vábí na snad nadprůměrnou animovanou zábavu plnou povedených hlášek. Film se pyšní střídmou stopáží 83 minut, pro děti jak dělanou. Premiéra: 21. prosince.

Autor: Šimon Mitro

Související

Top Gun
Světové dny

Den Top Gunu

Pán prstenů
Film a TV Kino

Glum se vrátí. Nový Pán prstenů dorazí v roce 2026

Záběr z filmu Mumie (1999)
Film a TV Výročí

Jeden z nejlepších dobrodružných filmů slaví 25 let. Mumii zkazila pokračování

Záběr z filmu Království Planeta opic
Film a TV Kino

Květen v kinech: Gosling jako Kaskadér a návrat Planety opic