pátek 17. května 2024

Proč se bojíme pátku třináctého?

Pro některé nejnešťastnější den v roce, při kterém se bojí vyjít ven. Co stojí za pověrou pátku třináctého?

Pátek třináctého

Pátek třináctého
Zdroj: AL.com

  • Pátek třináctého
  • Zdroj: AL.com

Historie pověry o pátku třináctého sahá až do roku 1307, kdy v pátek 13. října započalo pronásledování templářů. Templáře v tento den začal zatýkat a vraždit francouzský král Filip IV. Nejmocnější křesťanský rytířský řád tento den označil za ďábelský a nešťastný. Pověru o pátku třináctém přiživuje i Poslední večeře Ježíše Krista. Ta se uskutečnila v pátek a při večeři sedělo u stolu třináct lidí. Za třináctého je považován Jidáš, který Krista zradil.

Kolem čísla třináct panují zvláštní náhody. Například Apollo 13 bylo jediným neúspěšným pokusem programu Apollo o let na měsíc. Kyslíková nádrž na raketě explodovala 13. dubna roku 1970, ve 13 hodin a 13 minut. V pátek 13. srpna roku 2010 zasáhl blesk 13letého chlapce v britském městečku Lowestoft. Záchranná služba přijela na místo incidentu ve 13:13. Chlapec incident s popáleninami přežil. V pátek 13. ledna 2012 ztroskotala výletní loď Costa Concordia na mělčině poblíž toskánského pobřeží. Přes čtyři tisíce lidí muselo být evakuováno a 32 lidí při ztroskotání zahynulo.

V pátek 13. října 1972 ztroskotala rovnou dvě letadla. Let Fuerza Aérea Uruguaya 571 ztroskotal v Andách. 29 cestujících zemřelo, zatímco 16 přeživších bylo nuceno se v nehostinných podmínkách uchýlit ke kanibalismu a jíst zemřelé pasažéry, aby přežili. Ve stejný den ztroskotalo ruské letadlo Aeroflot 217, všech 174 lidí na palubě zemřelo.

A to je jen částečný výčet katastrof, které se na Zemi vyskytly během pátku třináctého. Nezbývá než doufat, že až se v pátek 13. dubna roku 2029 přiblíží k zemi asteroid Apophis 99942, který by měl na vesmírné poměry Zemi jen těsně minout, se nestane nic zlého. Snad se NASA ve výpočtech nespletla.

Průměrně bývá pátek třináctého dvakrát do roka výjimečně pak třikrát nebo pouze jednou. Letos jsme se dočkali 13. ledna a nyní 13. října. Trojice prokletých pátků nás čeká v roce 2026.

Ne všude po světě je pátek 13 považován za nešťastný. V Latinské Americe a ve Španělsku je prokletým dnem úterý 13.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Insider

Související

Punxsutawney_Phil_2018.jpg
Zahraniční

Svišť Phil předpověděl brzké jaro, lidé by dnes neměli tančit ani klít

vánoční dárky
Ostatní

Žádné uklízení ani milostné dopisy. Co se nemá dělat o Vánocích?

oheň
Světové dny

Den katastrof

Kachovská přehrada
Zahraniční Válka na Ukrajině

Kachovská katastrofa bude mít dalekosáhlé dopady