čtvrtek 25. dubna 2024

Kachovská katastrofa bude mít dalekosáhlé dopady

Zničení Kachovské přehrady, které zapříčinilo zaplavení Chersonu a dalších oblastí na Ukrajině, bude mít nedozírné důsledky.

Kachovská přehrada

Kachovská přehrada před zničením.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Kachovská přehrada před zničením.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Úterní zničení Kachovské přehrady na jihovýchodě Ukrajiny způsobilo katastrofu, která bude mít nedozírné dopady na obyvatele Ukrajiny, ale i na přírodu a zemědělství. Zhruba 17 tisíc lidí se po zatopení Chersonu a přilehlých oblastí ocitlo v nebezpečí života. Od počátku prolomení vody z přehrady započaly evakuační práce. Pro místní je aktuální situace kritická kvůli ztrátě domovů, potravin, pitné vody i obživy.

Podle generálního ředitele Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) spadající pod OSN Antónia Vitorina zničení přehrady ohrozilo tisíce životů a způsobilo „zavážené environmentální škody a vedlo k dalšímu napětí na služby poskytující pomoc v zemi, která řeší humanitární následky více než rok trvající války.“ UNICEF se pro zpravodajství OSN nechal slyšet, že v úterý poskytl 25 tisíc lahví vody, zásoby hygieny a více než deset tisíc tablet na čištění vody.

Podle IOM se očekává, že porušení přehrady také ovlivní dodávky vody do Ruskem okupované oblasti Krymu a dalších oblastí Ukrajiny a představuje také hrozbu pro chlazení nedaleké jaderné elektrárny v Záporoží. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) v úterý vydala stanovisko, že zničení Kachovské přehrady nepředstavuje okamžitou hrozbu pro jadernou elektrárnu v Záporoží.

Navzdory zkáze způsobené válkou a výzvám, kterým čelíme, musíme investovat do obnovy a rekonstrukce Ukrajiny po Kachovské katastrofě. Zatímco budeme pomáhat na krizových místech, musíme pohlídat mírovou budoucnost Ukrajiny,“ řekl Vitorino.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: UN

Související

Joe_Biden_(48651174447)
Zahraniční

Biden podepsal. Ukrajina může očekávat pomoc už v následujících hodinách

profimedia-0769391619
Zahraniční

Finsko staví plot na hranici s Ruskem. Je to náš nepřítel, tvrdí Helsinky

free-photo-of-zena-stavba-prace-klobouk
Domácí

Lidskoprávní organizace kritizuje Česko. Diskriminujete Ukrajince a Romy, tvrdí

Rishi Sunak
Zahraniční

Británie posílí armádu. Ta má trumfnout Polsko a být nejsilnější v Evropě