čtvrtek 2. května 2024

Pro Fialu je stávka nesrozumitelná. Odbory vedou konfrontační politiku

Odbory plánují v Praze největší akci za posledních několik let, do níž by se mohlo zapojit až milion lidí. Premiér Petr Fiala, proti jehož politice je akce zaměřena, ji považuje za nesrozumitelnou.

Petr-Fiala-CTK-177-1024x577

Petr Fiala by chtěl pondělní stávce zabránit.
Zdroj: Profimedia

  • Petr Fiala by chtěl pondělní stávce zabránit.
  • Zdroj: Profimedia

Na pondělí je v Praze plánovaná velká stávka, o níž odbory tvrdí, že se do ní zapojí až milion lidí. Premiér Petr Fiala ovšem akci vidí jako nesrozumitelnou a nedůvěryhodnou při které jen odbory využívají složité situace, v níž se nyní Česká republika nachází. Naprosto nejvíce nechápe, proč stávkují učitelé, kteří dostávají pravidelně přidáno. Podle premiéra stávkujícím nejde o kvalitu školství, ale pouze chtějí využít situace.

Kromě učitelů se do stávky zapojí také odborové organizace z průmyslové sféry. Těm nejvíce vadí schválení konsolidačního balíčku, který navrhla Fialova vláda a jehož platnost dnes podepsal prezident Petr Pavel. Z něho se největší kritika snesla na zvyšování odchodu do důchodu, nezvyšování mezd v době vysoké inflace, narozdíl od růstu daní i vysoké ceny energií.

Vláda podle Fialy udělá vše, aby stávce zabránila, ovšem sám premiér přiznává, že jednání s odbory není v současné době jednoduché. "Odbory vedou konfrontační politiku," uvedl premiér. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula mezitím vyzval další svazy, aby se do pondělní stávky připojily. Zatím jich účast potvrdilo deset.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0869104414
Domácí

Tuleja bude novým ministrem pro vědu. Pavel ho jmenuje v pondělí

profimedia-0867283086
Domácí

Vláda upravuje věk odchodu do důchodu. Brzy to zase změníme, tvrdí opozice

newspaper_read_man_pensioners_paper_news_messages_lack_of_understanding-1014986
Domácí

Důchodci dostanou od ledna přidáno více než letos. Předvolební tah, tvrdí opozice

Petr Pavel
Domácí

Spor mezi ANO a Hradem. Pavel babišovce tepe za nekonstruktivní přístup