sobota 27. července 2024

K návštěvě Knížecího stolce mají zájemci necelý měsíc. Armáda pak trasu uzavře

Vojenský újezd Boletice ruší možnost výstupu na Knížecí stolec. Argumentuje složitou vojensko-politickou situací.

Adolfův_kámen_(2)

Adolfovy kameny na vrcholu Knížecího stolce na Šumavě.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Adolfovy kameny na vrcholu Knížecího stolce na Šumavě.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože návštěva 1 236 metrů vysoké šumavské hory Knížecí stolec, která tvoří po Smrčině druhý nejvyšší vrchol Želnavské hornatiny, nebyla nikdy jednoduchá, nyní už není šance k návštěvě vůbec. Jediná turistická trasa, která na ni vede, se totiž 1. května uzavře. A protože kromě prázdnin byla přístupná jen o státních svátcích, mohli se na ni poslední zájemci vydat na Nový rok. Rozhodlo o tom vedení Vojenského újezdu Boletice, na jehož území se Knížecí stolec nachází.

Důležitá informace pro turisty! Na základě nových „Režimových a bezpečnostních opatření“ 1/2024, platných pro celé teritorium vojenského újezdu Boletice, je pěší turistická trasa Záhvozdí – Knížecí stolec – Záhvozdí dnem 1. května 2024 zrušena,“ stojí na stránkách vojenského újezdu. Jako odůvodnění se ve zprávě uvádí, že v rámci současné složité vojensko-politické situace je nutné zvýšit připravenost armády jak pro obranu vlasti, tak zahraniční mise a proto bude pro veřejnost celý prostor uzavřen. Už na konci letošního ledna byla odstraněna i dřevěná rozhledna na vrcholu hory.

Knížecí stolec, jehož vrchol zdobí takzvané Adolfovy kameny, je jedno z nejpozoruhodnějších míst na Šumavě. Za běžných okolností z něho bylo vidět až na Alpy.

Autor: Jan Skala

Související

Tetřev hlušec
Domácí Fauna

Tetřevům se na Šumavě daří. Jejich populace roste

Mallorca
Zahraniční

Na Mallorce protestují proti masovému turismu

Benátky
Zahraniční

Benátky plánují zdvojnásobit turistický poplatek

home_gallery-14-1260x709.jpg
Ekonomika

V Řecku roste město budoucnosti. Obří projekt spolkne osm miliard dolarů