neděle 19. května 2024

Při nukleární válce mezi USA a Ruskem by zemřelo 5 miliard lidí jen z vyhladovění

Studie zjišťovala, co by se na Zemi odehrávalo, pokud by došlo k jadernému konfliktu.

Jaderný výbuch

Jaderný výbuch
Zdroj: Pixabay

  • Jaderný výbuch
  • Zdroj: Pixabay

Jaderná válka by podle americké studie způsobila celosvětový hladomor. Nukleární výbuch by vyprodukoval takové množství sazí, že by blokoval sluneční paprsky, tím by ovlivnil klima a značně omezil potravinářský průmysl.

Studie zjistila, že i relativně malý nukleární konflikt např. mezi Indií a Pákistánem by byl zničující. Za předpokladu, že by konflikt trval jeden týden a do ovzduší by ze stovky jaderných zbraní bylo vypuštěno 5 milionů tun sazí, by okamžitě zemřelo 27 milionů lidí. Po dvou letech od konfliktu mezi Indií a Pákistánem by potravinářský průmysl byl stále do značné míry pozastaven a globální teplota by klesla o 1,1 stupně. Nedostatek potravin by způsobil hladomor, kterému by podlehlo 255 milionů lidí.

V nejhorším scénáři, kdy by došlo k jaderné válce mezi USA a Ruskem, studie počítá s tím, že by masivní nasazení jaderných zbraní vyprodukovalo 150 milionu tun sazí a okamžitě zabilo na 360 milionu lidí. Množství sazí by zapříčinilo pokles průměrné teploty na Zemi o 14 stupňů a na celosvětový hladomor by zemřelo přes 5 miliard lidí.

Studie zjistila, že v případě velkého jaderného konfliktu by se zemědělská produkce propadla o 90 procent během prvních tří až čtyř let od konfliktu. Při vypuknutí nejhoršího scénáře by obyvatelé všech států s výjimkou Austrálie, Argentiny, Uruguaye, Omanu, Brazílie, Paraguaye hladověli.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: CBS, Nature

Související

profimedia-0870192164
Zahraniční

V Súdánu hladoví miliony lidí, varuje OSN

Somálsko
Zahraniční

Akutní nedostatek jídla trýzní 81 milionů lidí. Nejhorší situace je v Gaze

GL0otynbgAEHkNk
Zahraniční

Časiv Jar vzdoruje, ale Rusko postupuje. Lavrov mluví o jaderném nebezpečí

GKnCEm0bUAARRSu
Domácí

Praha demonstrovala na podporu Izraele i přes kritiku kvůli počínání v Gaze