sobota 4. května 2024

Praha demonstrovala na podporu Izraele i přes kritiku kvůli počínání v Gaze

Praha uctila oběti útoku Hamásu na Izrael z října loňského roku a vyjádřila podporu rodinám rukojmích. Palestinské úřady mezitím oznámili, že počet civilních obětí v Pásmu Gazy stoupl na 33 tisíc.

GKnCEm0bUAARRSu

Pražská demonstrace na podporu Izraele.
Zdroj: X

  • Pražská demonstrace na podporu Izraele.
  • Zdroj: X

Izraelská vláda a zejména konkrétně premiér Benjamin Netanjahu, jsou čím dál častěji terčem kritiky za své počínání v Pásmu Gazy, kde situace připomíná humanitární katastrofu a hrozí hladomor. I přesto se na řadě míst západního světa konaly demonstrace na jeho podporu, z nichž jedna se uskutečnila i na Václavském náměstí v Praze. Na ní se sešly stovky lidí, k nimž promluvil například náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (STAN) nebo izraelská velvyslankyně v České republice Anna Azari.

„Pamatujeme si všechno, pamatujeme na rukojmí. Přiveďte je hned domů,“ uvedla z pódia velvyslankyně. Účastníci demonstrace také uctili památku 1200 obětí, které zemřely během 7. října loňského roku, tedy dne, kdy útokem radikálního palestinského hnutí Hamás na izraelské území začala současná válka v Pásmu Gazy. Do dnešních dnů Hamás zadržuje 133 rukojmích, které ve zmíněný den odvlekl právě do Gazy.

Očekává se, že boje v této oblasti se přesunou na jih, směrem k egyptským hranicím, kdy Izrael plánuje útok na město Rafáh. Tam se však koncentrují civilní uprchlíci z celého Pásma Gazy, kterých do Rafáhu přišlo zhruba 1,4 milionu. Úřady pod kontrolou Hamásu uvedly, že operace izraelské armády v Pásmu Gazy dosud stály život 33 tisíc civilistů.

Autor: Jan Skala

Související

GMoBqOcWoAA5qh3
Zahraniční

Přehradám v Brazílii hrozí protržení. Obětí záplav tak může být mnohem více

GMnZiBdbEAAtcns
Zahraniční

Izrael zaútočil na syrský Damašek. Turecko s ním přestává obchodovat

GMcG9emW8AAqBB0
Zahraniční

Nepokoje v Gruzii: Demonstranti po policii hází vajíčka, ta pálí vodními děly

Cali_Movilizacion_por_la_Vida
Zahraniční

Pácháte genocidu, spílá Kolumbie Izraeli. Jste antisemité, reaguje Jeruzalém