pátek 3. května 2024

Časiv Jar vzdoruje, ale Rusko postupuje. Lavrov mluví o jaderném nebezpečí

Ruská armáda útočí na Časiv Jar s více než 20 tisíci vojáky. Ukrajinci vyhlížení slíbenou pomoc od Spojených států.

GL0otynbgAEHkNk

Ukrajinští obránci Časiv Jaru spoléhají na americkou pomoc.
Zdroj: X

  • Ukrajinští obránci Časiv Jaru spoléhají na americkou pomoc.
  • Zdroj: X

Až 25 tisíc ruských vojáků odléhá v této chvíli město Časiv Jar na východě Ukrajiny, které je podle zpráv z bojišť těsně před zhroucením. Že je situace velmi složitá, podotýká také velení ukrajinské armády, které však dodává, že k obráncům města se přibližují posily. Dobytí Časiv Jaru je pro ruskou armádu důležité proto, že by se skrze něj přiblížila k důležitým centrům Doněcké oblasti, Sloviansku a Kramatorsku. Navíc podle neoficiálních zpráv chce ruský prezident Vladimir Putin oznámit mimo jiné právě dobytí Časiv Jaru při oslavách Dne vítězství 9. května.

Ukrajinská armáda se stále potýká s nedostatkem munice a vojenského materiálu. To by však měla vyřešit pomoc, která se Kyjevu blíží ze Spojených států, kde tamní Sněmovna reprezentantů o víkendu schválila balík válečné pomoci ve výši 61 miliard dolarů. S dalším vybavení chtějí Ukrajině pomoci také západoevropské státy.

Americkou i západoevropskou pomoc však ostře kritizují ruští představitelé. Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova se tím svět zase o kousek přiblížil střetu největší jaderných velmocí, tedy Ruska a Spojených států, potažmo celé Severoatlantické aliance.

Západ nebezpečně balancuje na pokraji přímé vojenské srážky mezi jadernými mocnostmi, která by měla katastrofální následky. Zvláště znepokojující je skutečnost, že právě trojka západních jaderných států patří mezi hlavní podporovatele zločineckého kyjevského režimu, hlavní iniciátory různých provokačních kroků. Vidíme v tom vážná strategická rizika, která vedou ke zvýšení úrovně jaderného nebezpečí,“ řekl ministr na moskevské konferenci o nešíření jaderných zbraní.

Autor: Jan Skala

Související

Dmitry_Peskov_(2023-03-21)
Zahraniční

Začíná přituhovat. Kreml označil britské a francouzské jednání za velmi nebezpečné

4507076853_0feeb937ce_b
Ekonomika

Gazprom padá ke dnu. Za obrovskou ztrátou je propad dodávek do Evropy

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země