pondělí 20. května 2024

Prezidentské volby na Tchaj-wanu se blíží. Rozhodnou o budoucnosti země

Tři hlavní kandidáti se poperou o post tchajwanského prezidenta. Ten bude mít za úkol zajistit zemi samostatnost nebo utužit svazek s Čínou.

18463177875_cbca3ed6a5_b

Dosluhující tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.
Zdroj: Flickr

  • Dosluhující tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.
  • Zdroj: Flickr

Devět dnů dělí Tchaj-wan od jednoho z nejdůležitějších rozhodnutí. 13. ledna si totiž vybere nového prezidenta, čímž vlastně rozhodne o budoucnosti země. Dokáže se tento malý ostrov postavit Číně a vyhlásí nezávislost, čímž by riskoval válku s Čínou, ale přiblížil by se demokratickým ideálům amerického střihu, nebo zůstane v područí Číny a bude využívat partnerství silného souseda? Kandidáti na prezidenta jsou tři a každý nabízí něco jiného.

Jedním z nich je současný viceprezident Laj Čhcing-te, který kandiduje za Demokratickou pokrokovou stranu. Ačkoliv se dříve stavěl jasně za nezávislost Tchaj-wanu, nyní volí rétoriku o poznání mírnější, ačkoliv stále pevné sjednocení s Čínou odmítá. Druhým, stejně silným kandidátem je představitel strany Kuomintang Hou Yi-ih, který má blízko ke komunistické Číně. Právě on tvrdí, že spojenectví s Čínou je nutné po zachování míru. Třetím kandidátem, který však už má šancí o něco méně, je lékař Kche Wen-če, který chce najít průsečík mezi lákáním Číny a USA.

Čína dosavadní vládnoucí stranu prezidentky Cchaj Jing-wen označuje za separatistickou a o nadcházejících volbách se vyjádřila, že jsou rozhodnutím Tchajwanců o míru nebo válce. Na důkaz svých slov posílá nad tchajwanské území vojenská letadla a špionážní balony v posledních dnech mnohem častěji než v minulosti.

Autor: Jan Skala

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

profimedia-0873757468
Zahraniční

Po ničivé bouři v Houstonu zemřeli čtyři lidé. Statisíce Američanů jsou bez proudu

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let