neděle 28. dubna 2024

Překvapivě zachovalé tisíce let staré mauzoleum objevili v Londýně

Extrémně vzácný nález čekal na archeology v jižním Londýně v lokalitě Liberty of Southwark. Objevili tam unikátní římské mauzoleum, které je po stovkách let pod zemí v překvapivě zachovalém stavu. Jeho přesné stáří budou odborníci teprve zjišťovat.

Blog hero image

Archeologové objevili v Londýně římské mauzoleum
Zdroj: MOLA.org.uk

  • Archeologové objevili v Londýně římské mauzoleum
  • Zdroj: MOLA.org.uk

Je staré stovky let, dříve sloužilo nejspíš jako pohřebiště, řeč je o unikátním objevu londýnských archeologů. Ti objevili římské mauzoleum ve velmi zachovalém stavu. "Všechny známky nasvědčují tomu, že šlo o velkou budovu, nejspíš dvoupatrovou," říkají zástupci londýnského muzea archeologie, které výkop vedlo. Archeologové se domnívají, že místo bylo využívané jako pohřebiště nebo hrobky pro bohatší členy římské společnosti. Mauzoleum má zachovalé stěny i podlahy a ve dvou na sebe navazujících vrstvách téměř neporušenou mozaiku. To podle odborníků dokazuje, že mauzoleum se dočkalo přestavby zvýšení podlah.

Perfektní stav z něj prý dělá nejzachovalejší římské mauzoleum, jaké kdy bylo v Británii objevené. "Toto místo je mikrokosmem pro měnící se osudy římského Londýna a poskytuje fascinující okno do života jeho osadníků," řekla hlavní archeoložka Antonietta Lerz. Přestože se předpokládá, že místo sloužilo jako pohřebiště, nenašly se tam žádné hroby ani rakve. Odborníci ale objevili víc než sto mincí, úlomky keramiky, střešní tašky a kusy kovu. To vše by mělo být součástí plánované expozice. Nejdřív ale musí  archeologové určit přesné stáří budovy. Zatím jej odhadují až na dva tisíce let.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

432785278_813907684109648_4429542863517433564_n
Zahraniční

Londýn je pro Židy horkou půdou. Chtějí kvůli tomu hlavu šéfa tamní policie

Ramses_II-IMG_4382-black
Zahraniční

Ramesse II. je už doma. Do Egypta se vrátil po 30 letech od krádeže

pivo Bělorusko
Zahraniční Pivo

Nejlevnější pivo čepují v Minsku, nejdražší naopak v Reykjavíku

GJqBm_eW8AA7aTO
Zahraniční

Nejnovější Banksyho dílo poničil vandal, teď se skrývá za plexisklem