pátek 26. dubna 2024

Právník odkazoval při soudu na neexistující případy. Přiznal, že použil ChatGPT

Americký právník použil při tvorbě podkladů ChatGPT. Soud zjistil, že odkazoval na neexistující případy.

ChatGPT

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Newyorský soud řešil kuriózní případ. Muž žaloval leteckou společnost kvůli údajné osobní újmě. Jeho právní tým podal při soudním líčení krátký výstup, ve kterém zmiňoval několik předchozích soudních případů, aby dokázal, že by měl být jejich případ rozhodnout podle předešlých verdiktů stejné povahy.

Právníci letecké společnosti zjistili, že několik zmiňovaných případů nelze dohledat. V dopise adresovanému soudci právníci uvedli, že nemohou najít několik případů, na které se výstup odkazuje. „Šest podaných případů se zdá být falešnými soudními rozhodnutími s falešnými citacemi a falešnými vnitřními odkazy,“ napsal soudce Castel v nařízení.

Právník před soudem přiznal, že při tvorbě podkladů použil program strojové umělé inteligence ChatGPT a dále uvedl, že „si nebyl si vědom, že obsah může být nepravdivý.“ Nejde přitom o žádného právnického nováčka, ale o právníka s třicetiletou praxí Stevena A. Schwartze. „Lituji toho, že jsme spoléhal na chatbota. Nikdy dříve jsem ho pro právní výzkum nepoužil,“ řekl Schwartz a přislíbil, že v budoucnu již nikdy umělou inteligenci při tvorbě podkladů nepoužije.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: BBC

Související

síťová neutralita
Zahraniční

Spojené státy se vrací k síťové neutralitě

David_Schwimmer
Zahraniční

Mlčení je spoluvina. Rosse z Přátel děsí narůstající antisemitismus

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde

6773873512_71721207d5_b
Zahraniční

Humanitární molo: USA pošlou zbraně Izraeli a jídlo Palestincům v Gaze