pondělí 20. května 2024

Používání mobilního telefonu za volantem je doménou hlavně mladých řidičů

Devět z deseti Čechů si myslí, že koukání do mobilního telefonu při řízení je nebezpečné. Přesto více než polovina řidičů přiznala, že někdy při řízení telefon použila. Nejčastěji píšou SMS zprávy, e-maily anebo zprávy v chatovacích aplikacích.

Dopravní nehoda

Polovina respondentů přiznala používání telefonu při řízení.
Zdroj: pixabay.com

  • Polovina respondentů přiznala používání telefonu při řízení.
  • Zdroj: pixabay.com

Podle České asociace pojišťoven 53 procent řidičů přiznalo, že někdy mělo při řízení telefon v ruce. Právě ten je přitom častou příčinou dopravních nehod. Reakční doba řidiče je podobná, jako kdyby byl pod vlivem alkoholu. Celých 93 procent řidičů označilo telefon za extrémně rizikový, dokonce nejrizikovější hned po agresivní jízdě.

„I jediný pohled do mobilu může způsobit nedozírné následky. Řidič ohrožuje nejen sebe a své blízké, ale i ostatní účastníky dopravního provozu,“ upozorňuje Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.

Ve 28 procentech případů lidé za volantem píšou zprávy. Jejich pozornost od řízení ale také odvádí i infotainmentová výbava vozidla, například navigace či nastavování hudby. Analytici Portálu nehod zkoumali nehody spojené s používáním telefonu prostřednictvím takzvaného text miningu čili nástroje na vytěžení dat z textových popisů nehod. Došli k závěru, že za posledních deset let téměř u poloviny dopravních nehod zapříčiněných mobilním telefon figurovali lidé do 31 let. „Velmi častá je situace, kdy řidiči stojí na místních komunikacích ve městech v kolonách a při pomalém pojíždění si kontrolují na mobilu maily, komunikují přes sociální sítě a podobně. Pozornost věnovaná telefonu namísto provozu je pak důvodem srážek,“ říká Jan Chalas ze společnosti, která Portál nehod provozuje.

Proto také novela zákona o silničním provozu zpřísňuje pokuty za používání mobilního telefonu. Řidič místo někdejších dvou dostane čtyři body. Pokuta z tisíce korun vzrostla na 2 500 až 3 500 korun, ve správním řízení nyní může dosáhnout až 10 000 korun.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

cyklista
Domácí

Na silnících loni zemřelo 39 cyklistů. Většina neměla přilbu

profimedia-0838845331
Domácí

O Velikonocích zemřelo na silnicích nejvíce lidí od roku 2016

mudr.zornitza-petrova-markantova-jako-felinoterapeutka-s-kocourem-yodou-na-oddeleni-nasledne-pece-nemocnice-agel-ostrava-vitkovice-02.jpg
Domácí

Češi v nemocnicích ročně prožijí dohromady víc než 4,7 milionu dnů

sjel do příkopu, kde se otočil na střechu a poté ještě narazil do několika stromů.
Krimi

Únavu za volantem řešil vodkou. Skončil v příkopu