Pouště jako zdroj elektřiny. Největší solární elektrárna na světě stojí v Arábii

Spojené arabské emiráty se spuštěním solární farmy Al Dhafra staly důležitým hráčem na poli světové energetiky. V dalších projektech chtějí pokračovat v následujících letech.

F_YyiKZXwAEMmQ6

Největší solární komplex na světě leží ve Spojených arabských emirátech.
Zdroj: X

  • Největší solární komplex na světě leží ve Spojených arabských emirátech.
  • Zdroj: X

Pouště jsou pro výrobu elektřiny ze solárních panelů jako stvořené. Plně toho využili ve Spojených arabských emirátech, kde vyrostla solární farma Al Dhafra, která se stala největším fotovoltaickým komplexem na světě. Jejím letošním spuštěním se Spojené arabské emiráty rázem staly jedním z nejvýznamnějších producentů energie z obnovitelných zdrojů. Čtyři miliony oboustranných fotovoltaických panelů generují dva gigawatty elektřiny. Elektrárna je schopná pokrýt spotřebu až 200 tisíc domácností a ročně by měla ušetřit více než 2,4 milionů tun emisí oxidu uhličitého.

Po úspěšném spuštění Al Dhafra, na němž se kromě arabských odborníků podíleli také experti z Francie a Číny, chce vláda Abú Zabí v podobných projektech pokračovat. Mluví se o výstavbě nové solární farmy poblíž hlavního města, která by výkonově měla být jen o něco málo slabší než Al Dhafra. Vedení emirátu by chtělo tuto vizi dotáhnout do konce, než se bude v zemi konat energetický summit COP28.

Autor: Jan Skala

Související

Škoda_Octavia_RS_245_at_Auta_na_náplavce_in_Prague,_Czech_republic
Ekonomika

Škoda půjde proti proudu. Ani v budoucnu se nevzdá spalovacích motorů

Bez názvu
Zahraniční

Dubaj se uzavřela světu. Oblast znovu sužují vydatné deště

Power_Station_Dětmarovice_2010
Domácí

Konec dýmu z dětmarovických komínů. Elektrárna začne přecházet na jádro

pneu
Zahraniční Auta

Emise z pneumatik škodí životnímu prostředí