pondělí 20. května 2024

Poslední píseň Beatles pokořila světový rekord

Radiový rekord pokořila „nová“ píseň Now and Then skupiny The Beatles.

Záběr z klipu k písni Now and Then

Záběr z klipu k písni Now and Then
Zdroj: The Beatles

  • Záběr z klipu k písni Now and Then
  • Zdroj: The Beatles

I více než 50 let po rozpadu legendární kapela The Betales opět pokořila světový rekord. V den vydání „nové“ písně, 2. listopadu, v 10 hodin dopoledne hrálo skladbu Now and Then 760 amerických rozhlasových stanic vlastněných společností iHeartMedia. Díky tomu byl pokořen světový rekord v počtu rádiových stanic, které ve stejnou dobu vysílaly totožnou skladbu.

Píseň byla hrána každou hodinu na všech 760 stanicích po celý den, aby oslavila první „nový“ studiový záznam Beatles od roku 1996. Tento vysílací systém iHeartMedia měl potenciál oslovit přibližně 300 milionů posluchačů v USA.

Skladba Now and Then byla dokončena pomocí umělé inteligence a žijícími členy ikonické britské skupiny, Paulem McCartneym a Ringo Starrem. Píseň vychází z nedokončené nahrávky, kterou John Lennon vytvořil na kazetovém magnetofonu v 70. letech ve svém newyorském bytě.

„Nová“ píseň debutovala na 43. místě v žebříčku „Denní nejhranější skladby na světě“ na Spotify poté, co 2. listopadu nasbírala přes dva miliony poslechů. Silněji píseň rezonuje v domovině Brouků. Ve Velké Británii debutovala na prvním místě v žebříčku „Denní nejhranější skladby v Británii“ s necelými 389 tisíci přehrání. Dne 3. listopadu si udržela první místo s dalšími 435 229 poslechy. K 5. listopadu píseň klesla na osmé místo, ale stále se drží v první desítce.

Dne 3. listopadu vyšel k písni i oficiální videoklip. Režisér Pána prstenů Peter Jackson do klipu zakomponoval restaurované archivní záběry do současnosti. Odkaz na klip zde.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Guinness World Records

Související

Světový rekordman v počtu shybů za minutu Adam Sandel
Inspirace Zajímavosti

Harvardský učitel udělal rekordních 77 shybů za minutu

AI
Ekonomika AI

Firmy chtějí umělou inteligenci, ale nedokáží ji zatím vhodně využívat

Logo Claude AI.
Zahraniční AI

Umělá inteligence Claude přišla do Evropy. Funguje i v češtině

prof
Zahraniční AI

Budoucnost ovládne umělá inteligence, uvádí Musk