pondělí 20. května 2024

Poručíme větru, dešti. Spojené arabské emiráty začaly vysévat mraky

Sucho bude letos ještě horší než loni. Řada států zejména z Blízkého východu, kde je situace vždy nejhorší, přemýšlí, jak nepřízni počasí čelit.

1407809687_c49e1aca61_b

Emiráty v boji proti suchu budou vysévat mraky po obloze.
Zdroj: Flickr

  • Emiráty v boji proti suchu budou vysévat mraky po obloze.
  • Zdroj: Flickr

Ve Spojených arabských emirátech, které se stejně jako řada dalších oblastí na Blízkém východě, potýkají se zničujícím suchem, přišli na metodu, jak tomu čelit. Stačí jen do vzduchu poslat speciální letadlo, které bude produkovat sloučeninu soli a brzy se na obloze začnou tvořit mraky, které dokážou spustit déšť. Metodě se říká vysévání mraků. V minulosti ji vyzkoušely i Spojené státy při zavlažování v suchých oblastech Texasu, Utahu či Nevadě, ale Emiráty jsou průkopníkem v arabském světě.

Sucho je pro oblast a zejména pak Arabský poloostrov čím dál palčivější. Jak vyplývá ze zprávy OSN, bude letos svět čelit ještě většímu nedostatku vody, než tomu bylo v minulých letech, a právě Blízký východ by na tom měl být nejhůře.

Pro výsev mraků je nutný skutečný mrak. Ve chvíli, kdy jej meteorologové zaregistrují, dají pokyn pilotům specializovaných letadel vybavených hydroskopickými světlicemi, jež obsahují každá kilogram solného materiálu. Ti vylétnou přímo k mraku a světlice do nich vystřelí. Obsažené látky způsobí, že se kapky vody v mraku zvětší a brzy samy začnou padat k zemi.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0873465333
Zahraniční

OSN volá po zastavení násilí v Súdánu. Miliony lidí hladoví

14628757859_612d16917b_b
Zahraniční

Konec izraelské jednoty. Gantz dal Netanjahuovi ultimátum o konci války

profimedia-0870192164
Zahraniční

V Súdánu hladoví miliony lidí, varuje OSN

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti