čtvrtek 2. května 2024

Porodnice ve Stodě nakonec končí úplně

Porodnice ve Stodu na Plzeňsku končí. Termín, který si vedení nemocnice vzalo na nábor nových pediatrů, se nepodařil naplnit.

novorozenec

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Letticia Massari

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Letticia Massari

"Vážené maminky včetně budoucích, vážení sousedé, vzhledem k historii, vzhledem k tisícům spokojených rodiček a vzhledem k současné podpoře veřejnosti i zaměstnanců, za níž děkujeme, je nám nesmírně líto dnešního vynuceného rozhodnutí, kdy kvůli systémovému nedostatku dětských lékařů v celé ČR musíme zastavit provoz porodnice," takto oznámila svůj konec Stodská porodnice na Facebooku. Uzavřela se už v 1. července, po prázdninách ale měla provoz znovu obnovit. Vedení nemocnice plánovalo přes léto sehnat nové pediatry, kteří by prořídlé řady porodnického personálu doplnili.  Právě jejich přítomnost je totiž nutná kvůli zajištění péče o novorozence a musí být u každého porodu. To se ale nakonec nepovedlo.

Rodičky ze Stodu a okolí se teď budou muset trvale spoléhat na služby desítky kilometrů vzdálených porodnic, ta nejbližší je v Plzni. Podle vedení nemocnic Plzeňského kraje se budoucím maminkám dostupnost porodní péče nijak výrazně nezhorší. Dojezdová vzdálenost do Plzně je podle nich do 30 minut. "Je to příšerná představa, termín mám na podzim a oddychla jsem si, když se mluvilo o tom, že od září porodnici zase otevřou. Teď se musím psychicky připravit na to, že až začnu rodit, čeká mě ještě minimálně hodina v autě. Protože ve špičce se do porodnice v Plzni dřív rozhodně nedostaneme," rozčílila se jedna z budoucích rodiček, která žije kousek za Stodem.

Alespoň některým rodičům Stodská nemocnice uleví. Otevřela totiž ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost, který přijímá nové pacienty.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: stod.nemocnicepk.cz

Související

Vizualizace nové porodnice v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně
Domácí

Baťova nemocnice se bude pyšnit novou porodnicí

kokosy na sněhu
Zahraniční

Hranice zůstanou zavřené, rozhodlo Finsko. Je to železná opona, tvrdí Kreml

MNO
Domácí Zdraví

Rodičky v Ostravě mohou podstoupit duševní screening. Poporodní deprese řeší psycholog

ViewImage
Domácí

Další restauraci na Pardubicku zavřela inspekce. Důvody jsou stále stejné