pátek 17. května 2024

Rodičky v Ostravě mohou podstoupit duševní screening. Poporodní deprese řeší psycholog

Péči v případě poporodních depresí zajišťuje porodnice Městské nemocnice Ostrava. Rodičkám nabízí i duševní screening.

MNO

Vedoucí lékařka porodního sálu MNO Iva Staňová s maminkou Karin Arbanovou probírají možnosti případné pomoci ženám s psychickými problémy po porodu.
Zdroj: MNO

  • Vedoucí lékařka porodního sálu MNO Iva Staňová s maminkou Karin Arbanovou probírají možnosti případné pomoci ženám s psychickými problémy po porodu.
  • Zdroj: MNO

Porodnice Městské nemocnice Ostrava (MNO) rozšiřuje systém pomoci matkám po porodu. Nabídne jim screening duševního zdraví, čímž chce rodičkám zajistit odpovídající pomoc v případě úzkostí či poporodní deprese. „Až 75 procent žen v případě psychických problémů nevyhledá žádnou pomoc, přitom poporodní deprese se může vyskytnout kdykoliv po porodu až do jednoho roku věku dítěte. Ženám chybí informace, často nevědí, na koho se obrátit nebo pomoc hledají složitě a dlouho,“ uvedla vedoucí lékařka porodního sálu MNO Iva Staňová.

Zdravotnická zařízení nyní poskytují osvětu a pomoc matkám přímo v nemocnici. „Ještě donedávna bylo v našem kraji problematické sehnat odborníky, kteří by se ženami v případě potíží pracovali. U nás jim už nabízíme nejen akutní pomoc peer konzultantek, ale nejpozději do 24 hodin také setkání s nemocničním psychologem. A v pomoci jdeme ještě dál, nově jsme se propojili s projektem Perinatal, který matkám po porodu zprostředkovává screening duševního zdraví,“ řekla Staňová.

Podle lékařky je důležité, aby matky v případě potřeby věděly, kde mohou vyhledat pomoc. „Naposledy jsme řešili situaci rodičky po akutním císařském řezu, se kterým nepočítala a těžko se s ním srovnávala. Po rychlé intervenci psychologa se nejen se svou situací srovnala, ale zároveň jeho pomoc vedla k navázání lepšího vztahu s kojencem,“ sdělila Staňová. V případě vzniklých problémů je podle ní následná péče prostřednictvím klinického psychologa nemocnice výhodou. „Má totiž o pacientce informace včetně okolností porodu, je navíc o to cennější, že odborníků, kteří se touto péčí zabývají, je málo nejen v regionu, ale také v celé České republice, a bohužel je obtížně dostupná.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ukrajinské Dnipro
Domácí

Ukrajinské Dnipro je partnerským městem Ostravy

Praděd
Domácí

Řidiče při cestě na Praděd čeká omezení

Hráči Švédska zvítězili nad USA
Hokej MS v hokeji 2024

Švédsko v souboji hokejových velikánů porazilo USA

Česká reprezentace na tréninku před šampionátem
Hokej MS v hokeji 2024

Začíná hokejový šampionát, přinášíme program českého týmu