pondělí 20. května 2024

Polští zemědělci vytáhnou znovu do boje. Zablokují hranice s Ukrajinou

Polští zemědělci znovu vstoupí do stávky. Tentokrát hrozí nejen blokádou polsko-ukrajinských hranic, ale i zastavením provozu na důležitých dopravních tepnách v zemi.

GFWGaN2WUAEaJrs

Polští zemědělci se chystají na generální stávku.
Zdroj: Solidarność

  • Polští zemědělci se chystají na generální stávku.
  • Zdroj: Solidarność

Špatný přístup ze strany Evropské unie, která v duchu ideálů ekologie a změny klimatu, šlape po zemědělcích více než jsou oni ochotni akceptovat a nekalá konkurence ze zahraničí. To jsou důvody, proč od Nového roku cloumají celou Evropou protesty zemědělců. Nyní se ke svým kolegům z Německa, Francie, Rumunska, Belgie či Slovenska přidávají i Poláci. Tamní zemědělský odborový svaz Solidarita uvedl, že příští pátek zahájí generální stávku, jejíž součástí bude blokáda hraničních přechodů s Ukrajinou, tedy zemí, odkud do Evropské unie proudí levné potravinářské komodity a potraviny, kterým nejsou zemědělci z členských států, kvůli přísným nařízením, schopni konkurovat.

Blokáda hranic s Ukrajinou není první akcí tohoto druhu. Podobnou věc udělali zemědělci na přelomu roku a odvolali ji poté, co vláda Donalda Tuska slíbila splnit jejich požadavky. To se však doposud zcela nestalo. Kromě blokády hraničních přechodů se sedláci chystají zatarasit důležité silnice a dálnice po celém Polsku.

Evropská unie už ve středu uvedla, že požadavky zemědělců vyslyší a změní své podmínky, stejně jako se pokusí omezit dovoz levných potravin. Přiměly ji k tomu násilné akce ve Francii, šibenice na traktorech v Německu a tvrdé blokády, včetně pálení pneumatik v Bruselu, před budovou Evropského parlamentu.

Autor: Jan Skala

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie

sociální sítě
Zahraniční Sociální sítě

EU vyšetřuje Facebook a Instagram kvůli zavislosti dětí na sítích

14278966046_89224e473a_b
Zahraniční

Nová nizozemská vláda vystrkuje růžky. Ještě nemá premiéra a už plánuje deportace