Polsko chce vlastní jadernou elektrárnu. Postaví ji v Osvětimi

Polsko se vydává na cestu jadernou budoucností. Bude stavět elektrárnu u Osvětimi a uvažuje i o další poblíž hranic s Německem.

pexels-photo-3044470

Jaderná elektrárna vyroste u polské Osvětimi.
Zdroj: Pexels

  • Jaderná elektrárna vyroste u polské Osvětimi.
  • Zdroj: Pexels

Místo, jehož jméno vyvolává u řady Poláků i Evropanů nepříjemné mrazení v zádech, se bude nově spojovat nejen s koncentračním táborem z druhé světové války, ale také s jadernou elektrárnou. Polská společnost Orlen totiž právě u Osvětimi chce vybudovat jadernou elektrárnu. Země by tak vstoupila na pole jaderné energetiky. Jaderná elektrárny o výkonu 1 300 megawattů by měla pokrýt stoupající spotřebu elektřiny v Polsku.

Stavbu o čtyřech blocích ale musí povolit i česká strana, protože Osvětim leží nedaleko hranic obou států. České ministerstvo životního prostředí už oznámilo, že bude po polské straně chtít posouzení vlivů na životní prostředí a záruky v případě havárie. Polsko uvažuje také o výstavbě další elektrárny u města Patnów poblíž německých hranic.

Polsko už v minulosti s jadernou energetikou koketovalo. V roce 1981 začalo dokonce stavět elektrárnu Żarnowiec na severu země. Když ale pak došlo k výbuchu černobylské elektrárny, objevily se první pochybnosti a nakonec se stavba v roce 1990 zastavila úplně. Jako hlavní důvod bylo vystoupení Polska z tehdejšího sovětského bloku.

Autor: Jan Skala

Související

438164782_2179704435705967_4289271848474290598_n
Zahraniční

Fico leží po další operaci na JIPce. Po schůzce s Pellegrinim vyzval ke klidu

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

profimedia-0873301874
Zahraniční

Atentántík je na svůj čin hrdý. Na demonstracích provolával slávu Ukrajině

GNoZi2JXgAEMX9S
Zahraniční

Fico je mimo ohrožení života. Slovensku hrozí občanská válka, tvrdí ministr