čtvrtek 9. května 2024

Polovina třináctiletých hraje denně videohry. Ze sítí používají nejčastěji TikTok

Nová studie ukazuje, že děti využívají technologie ve všech aspektech života.

videohry

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Yan Krukau

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Yan Krukau

Dnešní děti jsou výrazně ovlivněny médii a technologiemi, což reflektuje jejich volný čas, přípravu do školy či interakce s kamarády. Podle nedávné studie od společností ResSOLUTION Group a Nielsen s názvem Děti a nová média 2023 se ratolesti ve věku 12 až 13 let při přípravě do školy více spoléhají na online vyhledávače než na tradiční učebnice.

Dnešní děti mají rády inovativní a interaktivní formy výuky, kdy zadané úkoly vycházejí ze současných trendů, a výuka využívá moderní technologie, jako jsou počítače, interaktivní tabule nebo mobilní telefony, které výuku oživují. Oblíbené jsou také různé edukační mutace elektronických her, jako je například Minecraft Education,“ komentuje výstupy Hana Friedlaenderová z Nielsen.

Ke komunikaci školních záležitostí děti nejčastěji používají WhatsApp, u žáků 7. tříd jde o 77 procent. Zájem o online prostředí roste také ve volném čase. Více než dvě třetiny dvanáctiletých a třináctiletých denně komunikuje s kamarády online. Ze sociálních sítí u dětí dominuje TikTok (52 %). Následuje Instagram (45 %) a Facebook (35 %).

Dvanáctileté a třináctileté děti také často hrají videohry. Z této věkové skupiny hraje denně videohry necelá třetina dívek a 54 procent chlapců. Studie také odhalila, že dívky jsou uvědomělejší ohledně času stráveného online, přičemž 58 procent přiznává, že na sociálních sítích tráví hodně času.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Nielsen, ResSOLUTION Group

Související

vitamíny
Domácí Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

profimedia-0863629870
Domácí Eurovolby

Nejznámějšími lídry eurovoleb jsou Nerudová a Zaorálek. K volbám se chystá 37 procent Čechů

profimedia-0856130708
Domácí Školství

Náročnější maturitu z matematiky dnes skládá téměř 3 500 studentů