pátek 3. května 2024

Podvodníci se opět snaží napadnou soukromé účty

Útočníci se opět snaží přes telefon z lidí vylákat údaje, díky kterým se mohou dostat k jejich penězům na účtu. Nově se představují jménem České národní banky. Ta varuje, že tímto způsobem klienty nikdy nekontaktuje.

mobil

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Podvodným telefonátům stále není konec. Opět se rozmáhají případy, kdy se podvodníci jménem České národní banky snaží vylákat citlivé údaje od důvěřivých lidí.

„Z mobilního telefonního čísla zavolal muž, který se představil jako technická podpora České národní banky. Upozornil, že na mém účtu došlo k neobvyklé transakci, kterou se jim prý podařilo zastavit a díky tomu zachránili mé peníze. Zároveň vyzval, abych si pro lepší zabezpečení svého účtu raději nainstalovala mobilní aplikaci. To už jsem ovšem pochopila, že se jedná o podvod a raději zavěsila,“ říká naše čtenářka Věra Pelíšková.

V tomto případě se jednalo o telefonní číslo s českou předvolbou 606 896 483. Jak se nám ale podařilo zjistit u České národní banky, podvodníci mají k dispozici několik telefonních čísel a často je střídají.

Buďte proto opatrní. Tvrzení podvodníků působí totiž velmi věrohodně. Útočník klienta mnohdy osloví jménem a má například i informací o jeho posledním výběru z bankomatu.

Pokud se člověk setká s popisovaným podvodným jednáním, měl by kontaktovat Policii ČR a svou banku. Policie rovněž radí, aby lidé své údaje v podobných případech nesdělovali.

Autor: HT

Související

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

seznamka
Krimi

Žena naletěla na seznamce. Podvodníkovi poslala čtvrt milionu

profimedia-0745965054
Domácí

Dostane Janoušek odškodné? Po státu chce 155 milionů za stíhání i ušlé zisky

profimedia-0862334359
Krimi

Léta unikal policii, přesto spadla klec. Podvodník jde na devět let do vězení