pátek 26. dubna 2024

Podpora skončí, hrozí USA Kosovu. Nové volby tam chce Německo i Francie

Armáda v Kosovu je ve stavu bojobé pohotovosti. Do situace, která po volbách na severu země vyvolala masové nepokoje, se už vložily světové mocnosti. Požadují okamžitou nápravu.

Kosovo

Kosovská armáda je kvůli nepokojům na severu země v plné bojové pohotovosti.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Kosovská armáda je kvůli nepokojům na severu země v plné bojové pohotovosti.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Situace na severu Kosova, kde žije velmi početná srbská menšina, má ke zklidnění daleko. Nepokojů si začínají všímat i zahraniční politici, kteří vyzvali ke krokům, které by mohly zastavit násilnosti. Ty vypukly poté, co po bojkotovaných volbách získali čtyři starostovské funkce etničtí Albánci. Tento krok vyvolal nevraživost u srbské menšiny. Kvůli znepokojivé situaci už uvedl srbský prezident Aleksandar Vučič dokonce armádu do stavu bojové pohotovosti.

Do situace se nyní vložily i Spojené státy. Ty prostřednictvím svého velvyslance v Kosovu Jeffreyho Hoveniera oznámily, že zrušily účast post-jugoslávské země na společném vojenském cvičení Defender Europe 23. Kromě toho Bílý dům sdělil, že ztratil zájem Kosovu pomáhat získat větší mezinárodní uznání i členství v mezinárodních organizacích. Naproti tomu Německo a Francie ve společném prohlášení, které na summitu Evropského politického společenství v Moldavsku přednesl francouzský prezident Emmanuel Macron, vyzvaly kosovskou vládu k vypsání nových voleb s jasnými pravidly pro hlasování.

Autor: Jan Skala

Související

Nejstarší orangutanka Bella
Ostatní Fauna

Nejstarší orangutance je 63 let

vyšetřování
Krimi

Vražda matky s dcerou byla vyřešena po 24 letech. Vrah se doznal na smrtelné posteli

profimedia-0867474369
Zahraniční Video

Miluji Hamás, protože zabíjí Židy. Vlna antisemitismu se z USA přelévá do Evropy

FsRE3H5acAE1Q4Q (1)
Zahraniční

Zkuste použít jaderné zbraně a bude to váš konec, hrozí Soul směrem na sever