úterý 21. května 2024

Podpora bydlení stojí miliardy, na trh má však jen minimální vliv, uvádí NKÚ

Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu ukázala, že miliardové investice od státu na podporu bydlení nemají na trh téměř žádný vliv.

bydlení

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) si posvítil na výdaje Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) a Státního fondu podpory investic (SFPI) za období 2016 až 2021 Kontrola zjistila, že i přes miliardové investice problémy na trhu s bydlením, zejména v souvislosti s dostupností a kvalitou bytového fondu, přetrvávají.

MMR a SFPI investovaly v letech 2016 až 2021 do podpory bydlení celkem13,9 miliardy korun, které byly rozděleny do celkem 4 500 projektů. NKÚ zaznamenal problémy s programem SFPI Výstavba pro obce, který měl zajistit bydlení pro nejméně 2 375 domácností, ale na konci roku 2022 bylo dokončeno pouze 226 bytů, což odpovídá pouze 9,52 procentům plnění předpokládaného ukazatele.

NKÚ poukazuje na nutnost systémového řešení bytové nouze, což by měl přinést návrh zákona o podpoře bydlení, který MMR připravilo ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Návrh má být projednán letos.

Autor: Šimon Mitro

Související

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Zájem o hypotéky roste. Banky v dubnu poskytly dvojnásobek úvěrů než loni

výstavba
Domácí

Obce mohou čerpat miliony na výstavbu a rekonstrukce bytů

novostavba
Ekonomika Bydlení

Ceny bytů opět stoupají

profimedia-0842836088
Domácí

Miliardové dotace Národní sportovní agentury byly netransportní a bez kontroly