sobota 27. července 2024

Zájem o hypotéky roste. Banky v dubnu poskytly dvojnásobek úvěrů než loni

Banky a stavební spořitelny v Česku v dubnu poskytly hypoteční úvěry za 21,9 miliardy korun.

hypotéka

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Ve srovnání s loňským rokem poskytly banky v dubnu více než dvojnásobek hypotečních úvěrů. Celkem banky a stavební spořitelny poskytly úvěry za 21,9 miliardy korun. Úrokové sazby nových úvěrů klesly na 5,1 procenta, což je nejnižší hodnota od června 2022, uvádí statistiky České bankovní asociace Hypomonitor.

Rychlost poklesu sazeb se ale snížila v porovnání s předchozími měsíci kvůli nestabilitě tržních úrokových sazeb, které začaly růst od poloviny března a dosáhly nejvyšší úrovně v tomto roce. Objem nově poskytnutých hypoték bez refinancování vzrostl na 18,8 miliardy korun, zatímco refinancovaných úvěrů bylo 3,2 miliardy. Podíl refinancovaných úvěrů na celkovém objemu hypoték činil 14,5 procenta, což je nejnižší hodnota od konce roku 2022.

Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 5 212, což je nejvyšší hodnota od května 2022, ale stále je o 14 procent nižší ve srovnání s dubnem 2020. Průměrná hypotéka v dubnu dosáhla rekordních 3,6 milionu korun, což je nová maximální úroveň. Růst průměrné hypotéky je dán jak vyšší potřebou financování vzhledem k vyšším cenám nemovitostí, tak postupným poklesem úrokových sazeb a růstem mezd domácností. Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou hypotéku zvýšení měsíční splátky o zhruba 1500 až 2000 korun, což je výrazný rozdíl ve srovnání s minulými léty.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0888206537
Zahraniční

Pražské letiště už funguje v běžném režimu. Jinde se odbavování komplikuje

Novostavby na Praze 10 v Malešicích.
Ekonomika Bydlení

Ceny nových bytů v Praze dále rostou

hypotéka
Ekonomika Bydlení

Banky poskytly nejvíce hypoték od března 2022

stavba
Ekonomika Bydlení

Výstavba bytů loni klesla