středa 1. května 2024

Počet dolarových miliardářů poroste. Budou dědit po svých předcích

Populace nejbohatších lidí na planetě stárne. V následujících dekádách počet extrémně bohatých proto vzroste, jelikož gigantické sumy zdědí jejich potomci.

36769223844_57eaf484b4_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Celkem 2 781 lidí se na světě pyšní tučným bankovním účtem v řádech miliard dolarů. Nedávný výzkum magazínu Forbes ukázal, že jejich počet v následujících dvou až třech dekádách rapidně vzroste. Tato skutečnost vyplývá z faktu, že více než tisícovka z nich je starší 70 let, po jejich skonu ohromné jmění zdědí ve valné míře jejich potomci. Sečtení majetku všech dolarových miliardářů starších 70 let dosahuje 5,2 bilionu dolarů, v přepočtu 122 bilionů korun.

Forbes také uvádí, že na planetě žije 15 dolarových miliardářů mladších 30 let. Ani jeden z nich ke svému obrovskému majetku nepřišel svým přičiněným, nýbrž ho právě zdědil. Nejmladší dolarovou miliardářkou na světě je teprve19letá Livia Voigt, která získala majetek ve výši 1,1 bilonu dolarů po dědečkovi Werneru Ricardovi, který byl spoluzakladatel brazilské energetické firmy WEG Industries.

Na seznamu jsou dále jména jako bratři Firoz a Zahan Mistry s 4,9 miliardami dolarů na kontě díky čajovým plantážím v Indii nebo tři sourozenci Leonadro, Luca Maria a Clemente Del Vecchio. Každý z nich je majitel majetku ve výši 4,7 miliard dolarů, které sdělili po svém otci, zakladateli firmy Luxottica, největšího světového výrobce a prodejce brýlí a obrub.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Forbes

Související

128066
Zahraniční

Nechutné tahanice o dědictví. Potomci se přou o nemocného Alaina Delona

image0
Zahraniční

Zdědila stovky milionů. Teď je chce darovat