sobota 4. května 2024

Po másle a mléku si ministerstvo posvítí na jablka

Poláci nemohou kvůli restrikcím vyvážet jablka do Ruska. Jejich produkce tak míří na evropské trhy včetně českého. Pro tuzemské zemědělce to může být problém.

jablka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Ministerstvo zemědělství se po kontrolách cen másla a mléka zaměřilo na jablka. „Situace s jablky je velmi složitá, a to kvůli vysoké polské produkci. Ta kvůli ruským a běloruským sankcím míří hlavně na evropský trh, který je přesycený. Rád bych opět připomenul, že viník problémů, které nyní musíme řešit, je Putinovo Rusko,“ prohlásil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Téměř polovinu všech jablek v EU vyprodukuje Polsko, jehož velká část produkce putovala do Ruska. Nyní kvůli sankcím putují jablka na evropské trhy včetně Česka. „Jen v loňském roce jsme českým ovocnářům poskytli podporu zhruba 450 milionů korun, podobnou částku máme připravenou i na letošní rok. Peníze je možné využít i na výsadbu nových sadů. Řešením tíživé situace našich ovocnářů nemůže být vykácet sady, které jsou pro naši krajinu tak typické, ale je potřeba společně hledat možnosti k větší efektivitě v tomto sektoru,“ uvedl Nekula.

Pro uchování udržitelného pěstování jablek je zapotřebí, aby měli pěstitelé zajištěný odbyt jablek za férovou cenu. Loni se meziročně zvýšil podíl prodaných tuzemských jablek v českých obchodech z 54 na 65 procent. „Obchodní přirážka na jablkách je dlouhodobě velmi vysoká, za posledních pět let průměrně 126 procent, a rozdělení zisku mezi pěstiteli a obchodníky je tak nerovnoměrné. Vyzval jsem proto dnes obchodníky, aby vytvořili takové podmínky, aby jim neubývali dodavatelé tolik oblíbených českých jablek,“ řekl Nekula.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: eAGRI

Související

4c28259d-5a28-4f0f-b4d1-f4004cb6591e
Domácí

Agrární komora žádá širokou podporu pěstitelům. Slib dostali jen ovocnáři

16733665531_fc89c12e22_b
Zahraniční

Spojené státy mají sankční seznam. Vedle Ruska a Číny je na něm i Slovensko

d8643b82-c78d-4103-9d90-23736e47028e
Domácí

Čeká se zdražení ovoce. Pomoc bude, ale ne stoprocentní, říká Výborný

profimedia-0865200445
Zahraniční

Scholz jednal se Si Ťin-pchingem v Pekingu