pondělí 20. května 2024

Plán na dekarbonizaci ekonomiky schválila vláda

Vláda schválila plán na splnění klimaticko-energetických závazků do roku 2030, které souvisí s dekarbonizací české ekonomiky.

solární energie

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Klimaticko-energetický plán, který povede k dekarbonizaci české ekonomiky, schválila vláda. Proces dekarbonizace bude provázán růstem spotřeby elektřiny, která nahradí jiná paliva. To povede k nárůstu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů a jaderných elektráren. Plán zahrnuje také energetické úspory s cílem snížit energetickou náročnost ekonomiky.

Plán představuje výhled pro vývoj energetiky do roku 2030. Do té doby dojde k nárůstu spotřeby elektřiny přibližně o desetinu oproti současnosti. Na druhou stranu počítáme s výrazným poklesem spotřeby energie a se snížením výroby elektřiny z uhlí. Tyto změny by měl do velké míry vykompenzovat nárůst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Přestaneme exportovat také hnědouhelnou elektřinu, jejíž výroba se kvůli ceně emisní povolenky přestane vyplácet,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Cílem České republiky je dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050. „Klimaticko-energetický plán přináší vizi, která nám umožní naplnit cíl dekarbonizace české ekonomiky. Máme úspěšné programy podporující úspory energie i instalaci obnovitelných zdrojů, ale přesto míru kvalitních renovací budov musíme zvýšit až třikrát a stejně tak přidat i obnovitelné zdroje elektřiny i tepla,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

5384221316_4dbf9c3258_b
Ekonomika

Mnohonásobně větší než Temelín. Indie staví v pouští obří větrný komplex

Sasso_2_Geothermal_Power_Plant
Domácí

Geotermální energii Česká republika využívat neumí. Na nápravě se ale pracuje

ČEZ
Ekonomika

ČEZ se chlubí vyšším ziskem i přes nižší provozní výnosy

vodovod
Domácí

Ministerstvo rozdělí deset miliard obcím na vodovody a kanalizace