Píseň, která bude Česko zastupovat na Eurovizi, vzbuzuje silné emoce

Skupina Vesna postoupila do semifinále hudební soutěže Eurovize s písní My Sister’s Crown díky vítězství v národním kole, kde získala 22 000 hlasů. Píseň a videoklip však kromě uznání vyvolává negativní reakce.

Nadšení členek kapely Vesna, když zjistili, že jedou reprezentovat Česko na letošní Eurovizi.

Nadšení členek kapely Vesna, když zjistili, že jedou reprezentovat Česko na letošní Eurovizi.
Zdroj: Facebook Vesna

  • Nadšení členek kapely Vesna, když zjistili, že jedou reprezentovat Česko na letošní Eurovizi.
  • Zdroj: Facebook Vesna

Sloganem letošního 67. ročníku soutěže Eurovize je United By Music, tedy Spojeni hudbou. Kapela Vesna proto v písni My Sister´s Crown použila text v angličtině, češtině, bulharštině a ukrajinštině. Podle vedoucí Vesny Patricie Fuxové chtěly autorky podpořit Ukrajinu čelící ruské invazi. To se ale nesetkalo jen s kladnými ohlasy.

Skladbu a klip zakázali v Rusku i Bělorusku, kritizují ji však i někteří Ukrajinci. Těm mimo jiné vadí účast ruské členky kapely, kterou je klávesistka Olesja Očepovská. Kritizují také používání narativu o sesterských slovanských národech, který často používá i samotné Rusko. Píseň je podle některých Ukrajinců necitlivá a brnká na strunu proruské propagandy.

Čechům se pak nelíbí, že kapela, která by měla reprezentovat českou hudbu, zpívá v ukrajinštině, bulharštině a s melodií inspirovanou ukrajinskými lidovými písněmi. Podle dalších jsou přes čáru i kostýmy, které spíše než ukrajinský připomínají ruský folklor.

Eurovize 2023 se bude konat v britském Liverpoolu. Prvním ze dvou semifinálových kol se uskuteční 9. května, druhé pak 11. května a finále 13. května. O vítězství budou usilovat hudebníci z celkem 37 evropských zemí.



Autor: HT

Související

181257481_211170304147785_7153899079449109192_n
Hudba

Filipová slaví sedmdesátku. Na Eurovizi kdysi neodjela, nahradila ji Céline Dion

Aiko
Hudba

Na Eurovizi pojede zpěvačka Aiko. Češi ji vybrali v národním hlasování

Zpěvák a herec Tom Sean ve videoklipu k písni Dopamine Overdose
Hudba Video

Češi vybírají, koho pošlou na Eurovizi

Ruslana
Hudba Osobnosti

Ukrajinská vítězka Eurovize slaví 50