sobota 4. května 2024

Peněz bude míň, připustil Rakušan. Platů hasičů nebo policistů se šetření nedotkne

Hasiči i policisté se o své výplaty obávat nemusí, tvrdí ministr Vít Rakušan. Přiznává však, že peněz jeho resort dostane v příštím roce mnohem méně.

Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan nechce, aby se šetření dotklo výplat policistů a hasičů.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ministr vnitra Vít Rakušan nechce, aby se šetření dotklo výplat policistů a hasičů.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Pro ministra vnitra a předsedu hnutí STAN Víta Rakušana bude příští rok po ekonomické stránce jeho resortu velmi náročný. Počítá se totiž s tím, že vnitro dostane o 8,2 miliardy korun méně, než tomu bylo letos. Rakušan chce o celé věci ještě jednat s ministrem financí, ale zároveň situaci uklidňuje tvrzením, že škrty v jeho resortu se nedotknou platů policistů ani hasičů. „V žádném případě se jim nesáhne na jedinou korunu. Byl by to nesmysl, došlo by k personálním problémům,“ uvedl ministr na veřejnoprávní televizi.

Má už připravený plán, jak chybějící částku ministerstvu, které hospodaří ročně se zhruba devadesáti miliardami korun, doplnit z jiných zdrojů. Plánuje přesunout peníze na vnitřní bezpečnost státu z rozpočtu ministerstva obrany, které má od příštího roku garantovaný příjem dvou procent HDP. O takové eventualitě už podle svých slov jednal i s ministryní Janou Černochovou. Přesuny by pak museli podlehnout ještě schválení ze strany úředníků Severoatlantické aliance.

Peníze z resortu obrany by Rakušan chtěl využít na nákup nové technicky pro hasiče, vybavení pro leteckou službu policie či speciální jednotky.

Autor: Jan Skala

Související

seznamka
Krimi

Žena naletěla na seznamce. Podvodníkovi poslala čtvrt milionu

prof
Domácí

Kvůli sportovním akcím budou posíleny bezpečnostní opatření

zbraně
Domácí

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na útok Filozofické fakultě

profimedia-0769391619
Zahraniční

Finsko staví plot na hranici s Ruskem. Je to náš nepřítel, tvrdí Helsinky