sobota 27. dubna 2024

Pekarová Adamová jede na Tchaj-wan. Navzdory Číně

Začíná tchaj-wanská mise, kterou vede předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Čína kvůli ní hrozí zhoršením vztahů mezi oběma republikami.

Markéta Pekarová Adamová

Markéta Pekarová Adamová
Zdroj: Facebook Markéta Pekarová Adamová

  • Markéta Pekarová Adamová
  • Zdroj: Facebook Markéta Pekarová Adamová

Už zítra odletí delegace složená z českých politiků a podnikatelů pod vedením předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové na asijskou misi, která navštíví Jižní Koreu a především Tchaj-wan. Cesty má posílit obchodní spolupráci mezi Českou republikou a Tchaj-wanem a také utužit přátelské vztahy mezi oběma zeměmi. „Už teď mezi námi probíhá významná obchodní spolupráce, která bude i díky naší misi dále růst. V budoucnu má u nás Tchaj-wan například investovat 33 milionů dolarů do oblastí, které souvisejí s vývojem pokročilé technologie, jako jsou třeba čipy,“ řekla Pekarová Adamová.

„Nad to všechno je naším úkolem budovat spojenectví s demokratickými partnery, nikoliv se hrbit před diktátorskými režimy, jak by si to možná někteří přáli,“ dodala.

Její cesta, která se plánuje od července loňského roku, je totiž trnem v oku Číně, jejíž je Tchaj-wan součástí, ač léta usiluje o samostatnost. Čínské ministerstvo zahraničí dokonce vyzvalo ke zrušení cesty, která by podle tamního mluvčího mohla poškodit vztahy Číny a České republiky.

Společně s předsedkyní sněmovny na její asijskou misi odlétají poslanci , prorektor pro řízení kvality ČVUT Radek Holý, ředitel Národního muzea Michal Lukeš, ředitel strojírenské společnosti TGS Ondřej Charousek, viceprezident Spaceknow Jonáš Vlk či manažer energické firmy IBG Stanislav Cingros.

Autor: Jan Skala

Související

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě

Maximilian_Krah_2023_-_1
Zahraniční

Informace pro Peking zajišťoval spolupracovník jednoho z lídrů AfD

profimedia-0866883664
Zahraniční

Smrtící lijáky zasáhly jih Číny

3431631F-9A62-4CF5-99F3-C6EAD1CB2769
Zahraniční Architektura

Návrh čínské nádražní budovy vyvolal posměch, vypadá prý jako vložka