pátek 10. května 2024

Papež František prozradil, že je součástí tajné mírové mise

Papež František včera prozradil, že se zapojil do tajné mírové mise, jejímž cílem je zastavení války na Ukrajině. Slíbil, že udělá vše, co je v jeho silách, aby konflikt ukončil.

Papež František intenzivně usiluje o mír na Ukrajině

Papež František intenzivně usiluje o mír na Ukrajině
Zdroj: Daily Sabah

  • Papež František intenzivně usiluje o mír na Ukrajině
  • Zdroj: Daily Sabah

Papež v minulosti již několikrát řekl, že by rád působil jako zprostředkovatel mírových jednání mezi Ruskem a Ukrajinou.

Papež František se také setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a budapešťským představitelem ruské pravoslavné církve metropolitou Hilarionem. Při zpáteční cestě řekl novinářům, že je připraven udělat pro zastavení války cokoliv. "Probíhá mise, která není veřejná. Až to bude veřejné, budu o tom mluvit," řekl.

Papež se minulý týden ve Vatikánu setkal také s ukrajinským premiérem Denysem Shmyhalem, se kterým probíral takzvaný mírový vzorec, který předložil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten navrhuje okamžité zastavení bojů na obou stranách, poskytnutí amnestie bojovníkům, decentralizaci samosprávy na východě Ukrajiny a řeší další problematiky včetně humanitárních otázek.

Shmyhal také požádal o pomoc s repatriací dětí, které Rusové odvlekli do Ruska nebo na okupovaný Krym. Údajně se jedná o 19 500 ukrajinských dětí. Vatikán již v minulosti zprostředkoval výměnu některých vězňů mezi Ruskem a Ukrajinou.

Papežovy snahy o mír zintenzivnily ruské útoky, při kterých zemřelo velké množství civilistů.

Související

prof
Zahraniční

Papež František po sedmi měsících opustil Vatikán. Vydal se do benátské věznice

Papež František
Zahraniční

Popularita papeže Františka klesá

Papa_Francisco_assina_o_livro_de_honra_do_Palácio_de_Belém_(03-08-2023)
Zahraniční

Eutanázie, změna pohlaví či potrat podle Vatikánu ohrožují lidskou důstojnost

Papež František
Zahraniční

Papež František ruší program kvůli chřipce